- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Krémová cuketová polievka s polentou a syrom
Krémová cuketová polievka s polentou a syrom
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 350 - 400 g cukety
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice polenty
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g taveného syra
- 100 ml smotany na varenie
- 20 g masla
- soľ mleté čierne korenie
- zelená cibuľka na servírovanie
Postup prípravy
1. Krok
Cibuľu nakrájame na plátky. Strúčik cesnaku nasekáme nadrobno. V hrnci s hrubým dnom rozpustite maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, na miernom ohni opekajte 5-7 minút, kým cibuľa nezmäkne. Cuketu nakrájame na malé kocky a pridáme k opraženej zelenine. Ak je cuketa mladá, potom je celá cuketa vhodná na jedlo, nie je potrebné ju šúpať, pretože semená sa nerozvinuli a šupka je jemná. Neskoro zrelú cuketu je potrebné olúpať a odstrániť semená, jedlá je len dužina.
2. Krok
Zalejte zeleninovým alebo slepačím vývarom, pri absencii vývaru postačí obyčajná voda, na zvýraznenie chuti môžete pridať namiesto soli kocku bujónu, ak vám nevadia aditíva a konzervanty.
3. Krok
Polievku privedieme do varu, akonáhle zovrie, tenkým prúdom pridávame polentu. Polenta sa správa ako krupica, ak ju nasypete celú do vriacej vody naraz, vytvorí hrudky, preto ju pridávajte postupne a miešajte, aby sa nezlepila.
4. Krok
Polievku prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 20 minút. Pridajte tavený syr, , hneď ako sa syr roztopí, ešte chvíľu povarte a odstavte.. Hotovú polievku je potrebné rozmixovať na pyré pomocou ponorného mixéra.
5. Krok
Polievku rozmixujte do hladka , zalejte smotanou na varenie a premiešajte. Soľ podľa chuti. Zahrejte takmer do varu, ale nevarte, polievky so smotanou nevarte, len zohrejte. Krémovú cuketovú polievku s polentou a syrom nalejeme do misiek, posypeme mletým čiernym korením a červenou paprikou a zelenou cibuľkou alebo akýmikoľvek inými bylinkami, ktoré máte radi. Dobrú chuť! Veľmi chutná je s chlebovými krutónikmi.. Polievka je veľmi chutná a recept je univerzálny. Jedzte ju horúcu v chladnom období a studenú v lete, je chutná v akejkoľvek forme!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
164 videní