- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Krémová zeleninová polievka v chlebovom tanieri
Krémová zeleninová polievka v chlebovom tanieri
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Ak hľadáte teplý a chutný recept na zimné dni, ktorý vás nielen zasýti, ale aj zahreje, tento recept na zeleninovú krémovú polievku v chlebovom pohári je ideálny. Okrem lahodnej chuti vás zaujme aj netradičným podávaním priamo v chlebovom pohári. Táto polievka je plná čerstvej zeleniny a jemnej smotany, a určite sa stane obľúbeným jedlom pre vašu rodinu.
Suroviny
- 4 polievkové lyžice masla
- 1 cibuľa
- 1 stonka zeleru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 strúčik cesnaku
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie (neochutenej)
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 450 g brokolice
- 1 väčšia mrkva
- 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
- 400 g tvrdého syra (napríklad čedar)
- 1 čajová lyžička pálivej omáčky
- 4 menšie bochníky chleba
- 4 plátky slaniny
Postup prípravy
1. Krok
Na strednej teplote v hrnci roztopíme maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a zeler. Posolíme a restujeme, kým cibuľa nezmäkne. Následne pridáme nadrobno nasekaný cesnak a restujeme ďalšiu minútu.
2. Krok
Zeleninu zasypeme múkou a za stáleho miešania necháme chvíľu opražiť. Potom postupne prilievame mlieko, smotanu a vývar, pričom stále miešame, aby sa múka dobre rozmiešala a nevznikli hrčky.
3. Krok
Do polievky pridáme nakrájanú brokolicu, mrkvu, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Zakryjeme a varíme, kým zelenina úplne nezmäkne.
4. Krok
Z bochníkov chleba odrežeme vrchnú časť na hrúbku približne 0,5 cm. Vyberieme stred chleba, aby nám vznikla miska. Dno a okraje necháme hrubé asi 1,5 cm, aby sa polievka nepreliala.
5. Krok
Na panvici opečieme plátky slaniny do chrumkava. Po upečení ich nakrájame na malé kúsky.
6. Krok
Polievku stiahneme z ohňa, precedíme a vrátíme späť do hrnca. Časť zeleniny si necháme bokom, aby sme ju neskôr pridali späť do polievky pre lepšiu textúru. Na miernom ohni začneme pridávať nastrúhaný syr po malých dávkach, aby sa dobre rozpustil. Pokračujeme, až kým sa syr úplne nerozpustí.
7. Krok
Do polievky pridáme pálivú omáčku a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
8. Krok
Hotovú polievku opatrne nalievame do pripravených chlebových misiek. Na záver posypeme kúskami opečenej slaniny a dozdobíme ďalším nastrúhaným syrom. Ak máte radi pikantnejšie, môžete polievku ešte pokvapkať pálivou omáčkou.
Tento recept na zeleninovú polievku je vynikajúci spôsob, ako si vychutnať teplé jedlo v chladných zimných dňoch. Chlebový pohár dodá jedlu nielen originálny vzhľad, ale aj skvelú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7 videní