- Mňamky-Recepty.sk
 - Recepty
 - zákusky
 - Krémový makový koláč
 
Krémový makový koláč
          - Kusov: 1
 - Porcií: 15
 - Čas Prípravy: 20min
 - Varenie: 40min
 - Hotové Za: 60min
 
Suroviny
- Krehké cesto:
 - 1 vajce
 - 70 g práškového cukru
 - štipka soli
 - 2 lyžice mlieka
 - 1 lyžica kyslej smotany
 - 3 lyžice oleja
 - 200 g hladkej múky
 - 50 g hrubej múky
 - 1 lyžička prášku do pečiva
 - Makové cesto:
 - 5 vajec
 - 100 g cukru
 - 100 g mletého maku
 - 1/2 prášku do pečiva
 - citrónová kôra
 - Krém:
 - 500 ml mlieka
 - 7 lyžíc hladkej múky
 - 80 g cukru
 - 2 vanilkové cukre
 - 150 g masla alebo margarínu
 
Postup prípravy
1. Krok
Krehké cesto: Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chladničke. Rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na papieri na pečenie s rozmermi 37 x 25 cm. Prvé cesto popicháme vidličkou a pečieme na opačnej strane plechu vo vyhriatej rúre na 170 °C 8-10 minút.
2. Krok
Makové cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mak zmiešaný s práškom do pečiva a citrónovú kôru a nakoniec metličkou vmiešame sneh z bielkov. Zmes natrieme na druhú časť cesta, tiež popichanú vidličkou a pečieme pri teplote 180 °C 15 - 20 minút.
3. Krok
Krém: Múku rozmiešame v troche mlieka a zvyšok mlieka povaríme s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme múčnu zmes za stáleho miešania metličkou, a varíme kým nezhustne. Odstráňte z tepla a prikryte potravinovou fóliou. Primiešame margarín alebo maslo izbovej teploty. Krém natrieme na makovú piškótu a prikryjeme krehkou piškótou. Cez noc zákusok zaťažíme a na druhý deň krájame. Ak chcete, posypte práškovým cukrom.

Priemerné hodnotenie receptu
(3.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2223 videní