- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Kurací vývar s krupicovými haluškami
Kurací vývar s krupicovými haluškami
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 2 lyžice oleja
- 6 kúskov mäsa s kožou ( stehná alebo krídla)
- 1 cibuľa
- 2 väčšie mrkvy
- 1 petržlen
- kúsok zeleru alebo 2 stonky
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g mrazeného hrášku
- celé čierne korenie
- nové korenie
- 1bobkový list
- soľ a mleté čierne korenie
- 1,2 litra vody
- Krupicové halušky:
- 1 vajce
- 40 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 80 g pšeničnej krupice
Postup prípravy
1. Krok
Zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) umyte pod tečúcou vodou a očistite. Nakrájajte ho na kúsky ľubovoľnej veľkosti. Cesnak a cibuľu ošúpeme a oddelene nasekáme nadrobno. Na sporák postavte veľký hrniec, v ktorom zohrejte olej. Na rozohriatom tuku rýchlo opečieme kúsky kurčaťa (len toľko, aby koža trochu zatiahla). Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľu a za občasného miešania všetko spolu opekáme na strednej teplote asi 5 minút. Ku koncu pridáme nasekaný cesnak a koreniny . Suroviny za stáleho miešania opekáme ešte 1 minútu, kým pekne nerozvoňajú.
2. Krok
Do hrnca nalejte vodu, premiešajte a počkajte, kým sa polievka nerozvarí. Dochuťte soľou a korením, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte variť na miernom ohni 35-40 minút. Ku koncu pridáme mrazený hrášok a varíme ešte 10 minút.
3. Krok
Kým sa polievka varí, pripravíme si cesto na halušky. Do misky rozklepneme vajíčko a dobre ho rozšľaháme vidličkou alebo ručným šľahačom. Počas miešania pomaly prilievame rozpustené a vychladnuté maslo. Dochutíme štipkou soli. Postupne pridávame krupicu, pričom všetko spolu stále miešame. Keď sa získa homogénna, stredne hustá zmes, prestaňte miešať. Nádobu prikryjeme a necháme asi 15 minút postáť, aby sa krupica pekne nafúkla.
4. Krok
Keď je cesto hotové, uvaríme halušky. Môžu sa uvariť priamo vo vývare alebo uvariť samostatne v hrnci s osolenou vodou. Ak chceme pekný tvar halušiek, tvarujeme ich dvoma lyžicami, ale môžeme použiť na tvarovanie aj jednu lyžicu, ktorú omastíme alebo namáčame do horúcej polievky. Lyžicou zachytíme časť cesta, potom lyžicu vložíme do mierne vriacej tekutiny. Haluška sa pri kontakte s horúcou polievkou alebo vodou sama oddelí od lyžičky.
5. Krok
Povaríme ich potom do mäkka... Podľa veľkosti varíme 5 - 10 minút..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
675 videní