- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Kysnutý koláč s jablkami a orechmi
Kysnutý koláč s jablkami a orechmi
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- 600 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 sušené droždie
- 4 vajcia
- 1 lyžička citrónovej alebo pomarančovej kôry
- štipka soli
- Plnka:
- 200 ml mlieka
- 250 g cukru
- 200 g vlašských orechov
- 2 jablká
- 1 lyžička mletej škorice
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Zmiešajte teplé mlieko s 1 polievkovou lyžičkou cukru, Pridajte sušené droždie a soľ, pridajte 2 lyžice múky. Necháme 15-20 minút kým sa droždie aktivuje .. Do misy dáme rozpustené maslo, pomarančovú alebo citrónovú kôru a zľahka rozšľahané vajíčka s cukrom. Vymiesime cesto, postupne pridávame preosiatu múku. Hotové cesto odložíme na teplé miesto na 40 minút prikryté utierkou..
2. Krok
Pripravte náplň: do hrnca dajte mlieko, nasekané orechy a cukor, povaríme kým zmes nezhustne. Potom do horúcej plnky pridáme nastrúhané jablká a škoricu. Zamiešajte a nechajte vychladnúť.
3. Krok
Cesto rozvaľkáme do obdĺžnika a natrieme naň plnku.
4. Krok
Cesto zrolujeme a nakrájame na 12 častí. Ukladáme ich rozkrojenou časťou, vedľa seba do odopínajúcej tortovej formy, 22-24 cm priemer, ktorú si predtým neolejujeme. Necháme 30 minút podkysnúť vo forme a pošleme ho do predhriatej rúry na 180°C asi 45 minút.
5. Krok
Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
606 videní