- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Labute z odpaľovaného cesta
Labute z odpaľovaného cesta
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 2:0 hod
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 2:30 hod
Čo poviete? Vyzerajú fantasticky…
Suroviny
- 110 g masla a 2 polievkové lyžice masla
- 1 šálka vody
- 1/2 lyžičky soli
- 1,5 lyžičky cukru a 3/4 šálky cukru
- 1 a 1/3 šálky hladkej múky
- 4 veľké vajcia
- 2 šálky mlieka
- 3 žĺtky
- 1,5 lyžičky vanilkovej esencie
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Rozohrejeme rúru na 210 °C. Pripravíme si plech a vyložíme ho papierom na pečenie.
2. Krok
Vo väčšom hrnci privedieme do varu maslo (110 g), 1 šálku vody, 1/4 lyžičky soli a 1,5 lyžičky cukru. Potom odstránime z tepla a naraz za neustáleho miešania vysypeme múku. Vymiešame dohladka a vrátime späť na oheň.
Varíme 1-2 minúty, kým sa nám hmota neodlepuje od krajov hrnca. Cesto odstavíme a vymiešame ručným šľahačom, nech trochu prechladne.
3. Krok
Postupne budeme vmiešavať vajcia za stáleho miešania. Cesto musí byť pevné a držať musí pokope, čiže keď misku prevrátite hore nohami, musí držať stále nadne.
4. Krok
Potom si dáme časť z cesta do cukrárskeho špricu a nastriekame hlavy.
5. Krok
Telá labutí urobíme tak, že zhodíme špičku vrecka a striekame vlastne len kôpky na plech. Samozrejme môžete to robiť aj so širšou špičkou, to už je na Vás.
6. Krok
Pečieme 15 minút, potom znížime teplotu na 190 °C a pečieme ďalších 25 minút alebo dlhšie do zlatej farby.
Cesto by malo nabrať na objeme. Necháme vychladnúť na rošte.
7. Krok
Krém si pripravíme uvarením pudingu. Dáme si rozvariť 2 šálky mlieka s 3/4 šálky cukru a s 1/4 lyžičkou soli, v troche rozrobíme 1/3 šálky múky.
Samozrejme môžete použiť Zlatý klas, potom nemusíte pridávať žĺtky. Pokiaľ však krém varíte z múky, pridajte do pudingu žĺtky a ešte aspoň 1 minútu povarte.
8. Krok
Potom krém odstavíme a ešte do horúceho vmiešame 2 polievkové lyžice masla a vanilku. Prikryté fóliou necháme vychladnúť.
9. Krok
Po vychladnutí prerežeme telo labute najskôr na polovicu a potom vrchnú časť ešte na štvrtinky.
Naplníme krémom. Potom do krému vtlačíme krky.
10. Krok
Hotové labute posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
29474 videní