Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Lahodná nátierka z cukety: Ideálna na hrianky, pod mäso aj ako studená pochúťka

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Lahodná nátierka z cukety: Ideálna na hrianky, pod mäso aj ako studená pochúťka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lahodná nátierka z cukety: Ideálna na hrianky, pod mäso aj ako studená pochúťka Foto: depositphotos.com
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

V sezóne, keď záhrady doslova prekypujú cuketami, sa oplatí vyskúšať túto všestrannú nátierku. Je nenáročná na prípravu, chutí skvele teplá aj studená a využijete ju nielen na pečivo, ale aj ako základ do varenia – napríklad pod mäso alebo na pizzu. Ak si ju pripravíte vo väčšom množstve, môžete ju pokojne zavariť na neskôr.

Najviac sa osvedčia mladé cukety – majú jemnú šupku a neobsahujú tvrdé semená, takže ich netreba nijako špeciálne upravovať. Ak máte väčšie kúsky, treba ich olúpať a vydlabať, no chuťovo budú stále výborné.

reklama:

Suroviny

  • 500 g cukety
  • 1 zelená a 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 5 zrelých paradajok
  • 4–5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu
  • 1–2 lyžice sladkej chilli omáčky (podľa chuti)
  • 3 lyžice oleja
  • voliteľne 50 g syra s modrou plesňou
  • koreniny: soľ, čierne korenie, provensálske bylinky alebo oregano, pikantná paprička (ak máte radi štipľavé)
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Paradajky najskôr sparte horúcou vodou, ošúpte ich a nakrájajte na menšie kúsky. Rovnako pripravte aj papriku a cuketu – všetku zeleninu dôkladne očistite a nasekajte. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno.

2. Krok

Na panvici si rozohrejte olej a spustite na ňom cibuľu – keď začne jemne zlatnúť, pridajte zvyšok zeleniny. Všetko spolu poduste približne 10 minút, kým zmes zmäkne a uvoľní vône.

3. Krok

Pridajte paradajkový pretlak alebo kečup, ktorý nátierke dodá plnšiu chuť a krajšiu farbu. Ak preferujete výraznejšie jedlá, pokojne pridajte aj sladkú chilli omáčku.

4. Krok

Na konci varenia môžete do nátierky primiešať aj syr s modrou plesňou – ten sa v horúcej zeleninovej zmesi krásne rozpustí a nátierku chuťovo obohatí. Tento krok však vynechajte, ak plánujete zmes zavárať.

5. Krok

Dochutenie si nechajte na záver. Doplňte bylinky podľa chuti, pridajte soľ, čerstvo mleté korenie a trochu chilli, ak vám vyhovuje ostrejšia verzia. Hotovú nátierku môžete podávať teplú, alebo nechať vychladnúť a podávať so čerstvým chlebom.

reklama:

Tento recept je ideálny nielen ako rýchle občerstvenie, ale aj ako základ do viacerých jedál. Ak si chcete zásoby odložiť na neskôr, nátierku bez syra naplňte do čistých pohárov a sterilizujte.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

12 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.