- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kysnuté koláče,
- Lahodné kysnuté slimáky s orechovou náplňou
Lahodné kysnuté slimáky s orechovou náplňou
- Kusov: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Kysnuté slimáky sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si možno pripraviť s rôznymi náplňami. Dnes sa pozrieme na variant s aromatickou náplňou z mletých orechov, škorice a štipky rumu. Nezabudnite slimáky pred pečením potrieť smotanou pre dokonalý lesk a chuť.
Suroviny
- Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 230 ml vlažného mlieka
- 5 g sušeného droždia
- 2 žĺtky
- 1/2 lyžičky soli
- 4 lyžice cukru
- 160 ml rozpusteného masla
- Náplň:
- 200 g vlašských orechov
- 80 g mletých detských piškótov
- 5 lyžíc cukru
- 1-2 lyžice škorice
- 2 lyžice rumu
- 100 g rozpusteného masla
- 120 ml smotany (12 %)
- Tuk na vymazanie plechu
Postup prípravy
1. Krok
Príprava kvásku: Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme vzísť kvások, čo obvykle trvá 5 až 10 minút.
2. Krok
Spracovanie cesta: V mise zmiešame hladkú múku, žĺtky, soľ a zvyšný cukor. Prilejeme rozpustené maslo a nakoniec pridáme vzídený kvások. Vymiešame cesto, ktoré bude lepkavé, a zakryjeme ho utierkou. Necháme vykysnúť na teplom mieste, pokiaľ nezväčší objem.
3. Krok
Príprava náplne: Orechy a piškóty dôkladne rozomelieme. V mise ich zmiešame s rozpusteným maslom, polovicou smotany, cukrom, škoricou a rumom, kým nevznikne homogénna zmes, ktorú možno ľahko rozotierať.
4. Krok
Tvarovanie slimákov: Na pomúčenej doske vyvaľkáme kysnuté cesto do obdĺžnika. Potrieme ho pripravenou náplňou a opatrne zrolujeme do tvaru rolády. Následne nakrájame na kolieska hrubé približne 3 cm a kladieme ich na vymastený plech, pričom medzi jednotlivými kúskami necháme dostatočné medzery.
5. Krok
Kysnutie a pečenie: Plech s slimáky zakryjeme utierkou a necháme ich ešte chvíľu kysnúť, než ich vložíme do predhriatej rúry na 200 °C. Každý slimák potrieme zvyšnou smotanou, aby získal krásnu farbu.
6. Krok
Pečenie: Pečieme približne 40 minút, kým nie sú slimáky zlatisté a voňavé.
Tieto kysnuté slimáky s orechovou náplňou potešia každého, kto si na nich pochutí. Ideálne ako sladký dezert alebo desiata, ktoré dodajú vašej domácnosti príjemnú atmosféru!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16 videní