- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- medovníky
- Lahodné veľkonočné medovníčky, ktoré zbožňuje celá rodina
Lahodné veľkonočné medovníčky, ktoré zbožňuje celá rodina

- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Ak hľadáte recept, ktorý sa osvedčí každý rok, tieto veľkonočné medovníčky sú presne to pravé. Nielenže krásne voňajú a chutia, ale ihneď po upečení sú mäkké a vláčne – a čo je najlepšie, takými zostanú aj niekoľko dní. Preto sa ich oplatí pripraviť aj s predstihom. Možno ich totiž budete musieť piecť opakovane – zmiznú rýchlejšie, než by ste čakali.
Suroviny
- Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 50 g masla
- 2 celé vajcia
- 2 lyžice medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 ČL nastrúhanej kôry z citróna
- Na potieranie:
- žĺtok z jedného vajíčka
- Na polevu:
- 1 bielok
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL kukuričného škrobu
Postup prípravy
1. Krok
Do veľkej misy preosejte múku spolu s cukrom. Pridajte maslo nakrájané na malé kúsky, vajcia, med, sódu, korenie a citrónovú kôru. Najskôr premiešajte varechou, potom začnite spracovávať rukami. Môže sa zdať, že cesto nebude držať pokope, ale nezľaknite sa – po chvíli sa spojí do kompaktného a nelepivého celku. Zabalené v potravinovej fólii ho uložte do chladničky aspoň na dve hodiny. Ak ho necháte odpočívať aj dlhšie – pokojne do druhého dňa – ešte lepšie.
2. Krok
Oddelíte žĺtok od bielka. Žĺtok premiešajte s trochou vody – poslúži na potretie ešte teplých medovníčkov. Bielok si odložte bokom, využijete ho pri príprave polevy.
3. Krok
Predhrejte si rúru na 160 °C. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte cesto do hrúbky približne 4 mm. Pomocou formičiek vykrajujte rôzne tvary – typické veľkonočné motívy ako zajačiky, vajíčka či kvietky. Uložte ich na plech s papierom na pečenie a nechajte piecť 8 až 10 minút.
4. Krok
Keď ich vyberiete z rúry, ešte horúce ich potrite pripraveným žĺtkom. Dosiahnete tak krásne zlatistý lesk. Nechajte ich potom úplne vychladnúť.
5. Krok
Do misky preosejte cukor a škrob. Bielok môžete precediť, aby ste sa zbavili hrudiek. Pridajte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a miešajte, kým nevznikne hladká, lesklá poleva. Konzistenciu dolaďte podľa potreby – ak je príliš riedka, pridajte trochu cukru, ak príliš hustá, stačí kvapka citrónu.
6. Krok
Sledujte čas pečenia. Medovníčky sa pečú veľmi rýchlo. Povrch síce môže pôsobiť mäkko, ale po vychladnutí stuhne – takže ich radšej neprepečte.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
25 videní