- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Laskonky
Laskonky

- Kusov: 30
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 130 g bielkov
- 270 g cukru krupice (1/3 do bielkov a 2/3 do rozvaru )
- 180 g mandľovej múky
- 8 g práškového cukru
- 2 g soli
- Griáž :
- 200 g pražených mandlí alebo orechov
- 160 g krupicového cukru
- štipka soli
- Krém:
- 100 g bielkov
- 200 g cukru krupica
- 300 g masla
Postup prípravy
1. Krok
Priprav si rozvar - do rajnice nasyp cukor (do rozvaru) a prilej vodu. Daj na platničku a zahrievaj až na teplotu 115 ° C (použi teplomer). Akonáhle dáš variť rozvar, tak hneď začni v mixéri šľahať bielky s cukrom . Mala by vzniknúť hustá pena. Až dosiahne rozvar teplotu 115 ° C, tak ho nalej k bielkovému snehu. Nechaj ho stekať v tenkom pramienku po stene misky za stáleho pomalého šľahania mixéra. Až naleješ všetok rozvar, tak zvyš mixéra otáčky a šľahaj do vychladnutia na asi 30 °C. Potom na 3x pridaj mandľovú múku zmiešanú s práškovým cukrom a soľou. Miešaj opatrne a už len ručne lyžicou, žiadne zbesilé miešanie, len nadvihovať a prekladať snehovú hmotu. Pokiaľ nemáš formu na laskonky, tak daj cesto do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špicou. Na papier na pečenie nastriekaj kolieska rovnakej veľkosti. Daj piecť na 110 ° C na 45 minút. Počas pečenia môžeš otvoriť rúru a skontrolovať či sú laskonky už upečené, alebo veľmi nehnednú (potom by sa musela stiahnuť teplota). Hotové upečené laskonky musia byť biele, pri prejdení nechtom po povrchu cítiš že sú suché, idú dobre zložiť z papiera na pečenie a stred nie je surový a žuvavý. Dopečené laskonky nechaj vychladnúť na mriežke.
2. Krok
Griláž: Priprav si kus papiera na pečenie (aspoň A4 veľkosť) a nasypna naň orechy alebo mandle Do rajnice nasyp cukor a zalej ho vodou. Nechaj to variť na vysoký stupeň (ja som dala 8 z 9). Nemiešaj to! Cukor sa najskôr vo vode rozpustí, potom to bude veľmi bublať až sa voda vyparí, tak začne cukor meniť farbu. A tu už dávaj bacha, aby si chytila ten správny odtieň a neprepálila ho. Jantárová farba ideál. Všetci ale vieme ako vyzerá jantár. Takže karamelová. :-D Hotový karamel vylej na papier na pečenie s orechmi. Nechaj vychladnúť. Vychladnutý karamel s orechmi rozlám a hoď to do mixéra, aby sa rozsekali veľké kusy na drobno a vznikol griláž. Prípadne časť môžeš rozsekať až na praliné pastu a tú pridať do krému, aby mal intenzívnejšiu chuť.
3. Krok
Krém: Vodu s cukrom daj do rajnice a zahrievaj na platničke až dosiahne teplota rozvaru 115 °C. Hneď ako dáš na platničku variť rozvar, tak začni šľahať bielky. Keď dosiahne rozvar právnej teploty, tak ho pomalinku nalievaj po stene misy k bielkom. Mixér nechaj šľahať na pomalšie otáčky. Keď naleješ všetok rozvar, tak otáčky môžeš zvýšiť a šľahaj do vychladnutia. V druhej mise vyšľahaj maslo do bielej nadýchanej peny. Pridaj k tomu pralinú pastu a nakoniec primiešaj vychladnutý sneh. Mal by vzniknúť nadýchaný a ľahký krém. Náplň predaj do cukrárskeho vrecka s ozdobnou trezírovacou špičkou.
4. Krok
Laskonky plníme 2 kusy k sebe a boky, kde je vidieť krém, dozdobíme grilážov .
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
24 videní