- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Laskronky
Laskronky
- Kusov: 24
- Porcií: 24
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 150 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 100 g bielkov rozdeliť na 50 g a 50 g ( sú to cca 3 vajcia)
- 40 g vody
- 150 g kryštálového cukru
- Plnka:
- 200 ml mlieka
- 170 g masla
- 1 zlatý klas
- 3 žĺtka
- 5 lyžíc cukru
- 2 vanilkové cukre
- 3 lyžice mletých orechov
- 40 ml vody + 2 lyžičky instantnej kávy
- 1 lyžica rumu
Postup prípravy
1. Krok
Proces prípravy laskroniek je ako pri makrónkach.. Napíšem vám ako ich robím ja. Namiesto mandľovej múky použijeme mleté vlašské orechy..
2. Krok
Mleté orechy si dobre precedíme cez sitko.. musia byť mleté na jemno aby boli laskronky hladké na povrchu.. K orechom potom precedíme práškový cukor , a potom ešte raz všetko znovu preosejeme..
3. Krok
K orechom primiešame polovicu bielkov 50 g jednu časť vmiešame a vymiešame hladkú pastu.. Do hrnčeka si dáme rozvariť 40 g vody do ktorej dáme kryštálový cukor.. rozvaríme na sirup ..Začneme popri tom šľahať druhú časť bielkov.. môžete dať štipku soli aby sa vám dobre chytil sneh.. Šľaháme do tuhej peny .. Potom odmeriame teplotu sirupu , a keď má 110°C tenkým prúdom ho vlievame k bielkam za stáleho šľahania..
4. Krok
Šľaháme do hustého snehu a dovtedy , kým hmota nevychladne.. K orechovej paste najskôr primiešame 1/3 snehu a dobre premiešame.. Potom predáme ostatný sneh a vymiešame cesto.. Cesto musí byť husté tak, aby vám v kusoch odpadávalo z varešky.. Aby netieklo..
5. Krok
Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech s papierom na pečenie striekame malé kolieska.. môžete si vyrobiť šablónu aby boli rovnako veľké.. Keď kolieska nastriekame , pobúchame plechom 4 x o tvrdú podložku aby sme z cesta vytlačili prebytočný vzduch .. Na toto nezabudnite , lebo vám laskronky popraskajú ...
6. Krok
Vyhrejeme si medzitým rúru na 140°C bez ventilátora.. Laskronky necháme na plechu vyschnúť 15 - 20 minút.. Až potom ich vkladáme do rúry.. Suché sú keď sa ich povrchu dotknete prstom , a cesto sa na prst neprilepí.
7. Krok
Vložíme ich do rúry a pečieme asi 15 - 20 minút.. do sucha .. VYskúšame prepečenosť tak, že keď sa laskronky dotknete a ľahko sa oddelí od papiera je dobre vysušená.
8. Krok
Vyberieme z rúry a necháme na plechu 10 minút mierne vychladnúť.. Potom ich oddelíme od papiera a necháme vychladnúť úplne.
9. Krok
medzitým si pripravíme krém.. v mlieku rozmiešame Zlatý klas a žĺtka.. Na malom plameni aj s cukrom uvaríme hustý krém , ktorý ale dobre prevarte .. Potom prekryte nádobu fóliou a krém nechajte vychladnúť na izbovú teplotu..
10. Krok
Krém aj maslo musia mať rovnakú teplotu.. Kým puding chladne zalejeme si 2 lyžičky instantnej kávy 40 ml prevarenej vody.. Ešte horúcou kávou zalejeme 3 lyžice mletých orechov a necháme takto vychladnúť..
11. Krok
Najskôr si vyšľaháme maslo izbovej teploty a vmiešame do po častiach vychladnutý puding.. Potom vmiešame orechovo kávovú zmes.. kto chce môže pridať lyžicu rumu.. Plnkou plníme laskrónky a zliepame ich k sebe.. Odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2323 videní