- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cesto
- Lístkové cesto
Lístkové cesto
- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 1:20 hod
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 1:30 hod
Lístkové cesto je naozaj univerzálne..Dajú sa z neho robiť pečivá , koláče, záviny ,slané aj sladké chuťovky..
Používa sa s ovocím aj so zeleninou..Mám ho veľmi rada..
Jeho príprava nieje zložitá ale skôr si treba dávať pozor na niektoré chyby ktoré pri jeho príprave robíme.
Pomer surovín v recepte nemeňte pretože soľ a ocot sú v ňom dôležité kvôli elasticite.
Mlieko zlepšuje chuť ale naopak elasticitu zhoršuje preto je dobré zriediť ho najlepšie 1:1 s vodou.
A maslo by nemalo mať ani len izbovú teplotu malo b y sa používať z chladničky aby štruktúra cesta bola tak ako sa volá lístková..
Čím viac cesto prekladáme tým by nám malo vďaka maslu vzniknúť viac vrstiev..
Cesto vaľkáme rovnakým tlakom v smere od vás..
Neprevaľkávajte len po okrajoch pretože by sa vám mohlo začať cesto na niektorých miestach trhať..
Je dobré narezať cesto pred vložením do rúry aby ho nepotrhalo.
A hlavne nepečte ho pri teplote nižšej ako 220 °C ..
Ak pečiete pri nižšej teplote cesto sa nevydvihne podľa vašich predstáv..
[ingredients]
Suroviny
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 2 - 3 lyžice mlieka zriedeného s vodou
- 1 lyžička octu
- štipka soli
- 1 vajce
Postup prípravy
1. Krok
150 g hladkej múky si nasypeme na pracovnú dosku v strede urobíme jamku do ktorej dáme vajce a ocot s mliekom a so soľou...
2. Krok
Premiešame a vymiesime cesto..Bude nám trochu pripomínať cesto na rezance ale je to v poriadku..
3. Krok
Teraz si urobíme druhú kôpku zo 150 g hladkej múky do ktorej nakrájame maslo na tenučké plátky a z tohto tiež vymiesime cesto..Bude sa trošku ale tiež to má tak byť..
4. Krok
Vyvaľkáme si naše prvé tuhé cesto na tenko a do jeho stredu položíme maslové cesto a spodné cesto poprekladáme ako by sme balili balík..
5. Krok
Potom z valčekom prevaľkáme aby sa nám cesta spojili a posypeme múkou, preložíme 3x..Cesto uložíme vo fólii do chladničky a necháme 30 minút odpočívať.
6. Krok
Toto zopakujeme 4 krát a vždy cesto preložíme 3 x..Už tam cesto nechávame len po 10 minút..
7. Krok
Potom už len spracujeme podľa ďalšej potreby..Pečieme na 220 °C..
Priemerné hodnotenie receptu
(1.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
9398 videní