- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Machové rezy
Machové rezy

- Kusov: 1
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Zelená piškóta :
- 120 g baby špenátu
- 150 g rastlinného oleja
- 260 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- Na náplň :
- 600 g jahôd
- 100 g krupicového cukru
- 10 g želatíny
- 4 lyžice vody
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g kyslej smotany
- Na dokončenie :
- jahodový džem
- 300 g jahôd
Postup prípravy
1. Krok
Rúru predhrejte na 160 °C. Hranatú formu s rozmermi 20 x 25 cm vyložte papierom na pečenie. Možno použiť aj nastaviteľný hranatý ráfik, postavený na rovnom nepriľnavom plechu (alebo plechu vyloženom papierom na pečenie).
2. Krok
Na cesto zmixujte lístky špenátu s olejom v stolnom mixéri na pyré. V mise premiešajte múku s kypriacim práškom.
3. Krok
Žĺtky rozšľahajte v miske. Bielky dajte do čistej misy a začnite šľahať na nízkych otáčkach. Akonáhle bielky trochu zhustnú, zvýšte rýchlosť a postupne po lyžiciach pridávajte cukor. Vždy počkajte, kým je predchádzajúca dávka zašľahaná. Do hotového snehu potom vlejte žĺtky a zľahka zapracujte stierkou. Potom pridajte špenátové pyré a zašľahajte, aby sa všetko spojilo. Nakoniec jemne vmiešajte múku s kypriacim práškom. Pridajte citrónovú šťavu, ktorá počas pečenia zaistí pekne zelenú farbu cesta. Cesto vlejte do pripravenej formy, uhlaďte povrch a vložte do rúry. Pečte cca 35 minút, alebo pokiaľ špajdľa zapichnutá do cesta nevyjde von suchá.
4. Krok
Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť. Potom vyberte z formy, zlúpnite papier na pečenie a odrežte vrchnú časť korpusu, aby bol úplne rovný. Odrezanú časť uchovajte, časť využite na ozdobenie (zvyšok môžete uložiť do mrazničky a zužitkovať napr. do pohárov). Vráťte korpus do formy či nastaviteľného ráfika a potrite ho džemom.
5. Krok
Pripravte náplň. Jahody rozmixujte s cukrom na pyré. Do misky vlejte vodu a želatínu nasypte rovnomerne na hladinu. Nechajte cca 10 minút napučať, želatína vodu nasiakne. Smotanu vyšľahajte do mäkkých špičiek. Kyslú smotanu zmiešajte s jahodovým pyré a po častiach stierkou zapracujte ušľahanú smotanu. Napučanú želatínu dajte na pár sekúnd rozpustiť do mikrovlnnej rúry alebo nechajte za tepla šetrne rozpustiť v rajnici – pozor, želatína sa nesmie variť. K rozpustenej želatíne primiešajte asi 3 lyžice jahodovej náplne a dobre premiešajte. Potom zmes so želatínou pridajte k zvyšku náplne a dobre premiešajte. Nalejte na korpus a urovnajte. Uložte do chladničky a nechajte niekoľko hodín (alebo najlepšie cez noc) stuhnúť.
6. Krok
Pred podávaním vyberte z formy, nakrájajte na rezy, ozdobte omrvinky z odloženého korpusu a čerstvými jahodami. Uchovávajte v chladničke.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
21 videní