- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Maďarské plnené papriky s paradajkovou omáčkou
Maďarské plnené papriky s paradajkovou omáčkou

- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Plnené papriky sú klasikou, ktorú si obľúbia malí aj veľkí. Maďarský spôsob prípravy sa vyznačuje bohatou paradajkovou omáčkou a výraznou chuťou. Ak chcete, aby na stole nechýbalo pridanie, uvarte radšej väčší hrniec – vždy sa rýchlo zjedia.
Suroviny
- Na plnku:
- 6 až 8 zelených paprík s tenkými stenami
- 500 g mletého bravčového pleca
- 1/2 hrnčeka guľatozrnnej ryže guľatej Mánya
- 1 vajce
- 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
- 1 lyžica bravčovej masti
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- Na omáčku:
- 2 lyžice bravčovej masti
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 700 g paradajkovej passaty
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 1 bobkový list
- 4 guľky čierneho korenia
- 2 guľky nového korenia
- kúsok zeleru
Postup prípravy
1. Krok
ryžu guľatu Mánya prepláchnite a nechajte namočenú asi pol hodiny vo vlažnej vode. Cibuľu opečte na masti do sklovita a nechajte mierne vychladnúť. Papriky umyte, odrežte vrchnú časť a zbavte ich semienok i bielych žiliek.
2. Krok
Do misy vložte mleté mäso, pridajte vajce, ryžu guľatu Mánya a opečenú cibuľu. Dochutíte soľou a korením a dobre premiešajte. Papriky naplňte tak, aby hore ostalo trochu miesta. Zvyšné mäso vytvarujte do guľôčok veľkých približne ako dlaň.
3. Krok
V hrnci rozpustite masť, prisypte múku a urobte svetlú zápražku. Krátko v nej opečte paradajkový pretlak, zalejte pol litrom vody a rozmiešajte. Následne pridajte passatu, cukor, soľ, bobkový list, celé korenie a zeler.
4. Krok
Do omáčky vložte papriky aj guľky a varte na miernom ohni približne 50 minút. Ak omáčka príliš zhustne, prilejte trochu vody. Pred podávaním vyberte zeler a koreniny.
Najlepšie chutia s varenými zemiakmi alebo s čerstvým chlebom, ktorý krásne nasaje hustú omáčku.
Vyberajte si bledé, tenkostenné papriky – sú ideálne na plnenie. Ak máte radi pikantné jedlá, pokojne použite aj štipľavejšie odrody.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
9 videní