- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Mäkké zemiakové pagáčiky
Mäkké zemiakové pagáčiky
- Kusov: 60
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 1:15 hod
Suroviny
- Cesto :
- 600 g hladkej múky
- 1 lyžica soli
- 500 g uvarených pretlačených zemiakov
- 2 vajcia
- 70 ml mlieka
- 1 lyžička cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 30 g masla
- Na prekladanie:
- 100 g uvarených pretlačených zemiakov
- 100 g mäkkého masla
- 1 vajce
Postup prípravy
1. Krok
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké sceďte ich , a nechajte potom pod pokrievkou ešte naparovať sa.. Potom ich pretlačíme , ale to by mali už byť vlažné nie horúce. Takto z nej odmeriame 500 gramov.
2. Krok
Do vlažného mlieka prisypeme cukor, premiešame, potom rozdrobíme droždie a zamiešame. Múku zmiešame so soľou, potom pridáme vajce, maslo a droždie, ako aj zemiaky. Rukou vymiesime rovnomerné cesto . V maslom vymastenej nádobe prikryté necháme na teplom mieste kysnúť do zdvojnásobenia.
3. Krok
Prekladanie : Maslo zmiešame so zemiakovou kašou. Cesto po vykysnutí vymiesime a potom na pomúčenej doske vyvaľkáme. Na to natrieme maslovo-zemiakovú zmes, potom ju preložíme zhora do tretiny a potom preložíme spodnou tretinou. Takto získané podlhovasté cesto otočíme doľava o 90° a opäť rozvaľkáme. Skladanie sa opakuje ešte dvakrát.
4. Krok
Po poslednom preložení cesto rozvaľkáme asi na hrúbku prsta. Vykrajujeme kolieska stredne veľkým vykrajovátkom, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
5. Krok
Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C 15 minút: vrch by mal byť pekný zlatistý ..Pagáčiky sú chutné teplé ale aj studené, skladujte ich dlho v miske prikrytej utierkou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
128 videní