- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Maková panenka
Maková panenka
- Kusov: 1
- Porcií: 18
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 200 g mletého maku
- 100 g mletých mandlí
- 180 g práškového cukru
- 8 bielkov
- 4 žĺtky
- štipka soli
- Krém:
- 500 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 50 ml šťavy z citróna
- kôra z jedného citróna
- 40 g zemiakového škrobu
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 g masla izbovej teploty
- Ďalej potrebujete:
- 4 lyžice nasekaných mandlí
- brusnice čerstvé na ozdobenie
- 50 ml amaretta na impregnáciu
- 200 g mrazených brusníc
- 100 ml vody
- 80 g cukru
Postup prípravy
1. Krok
Rúru si vyhrejeme na 175°C.. Do misky si dáme bielka a vyšľaháme ich so štipkou soli do tuhej peny.Potom pridáme lyžicu cukru a uč´šľaháme do tuhého snehu.Potom primiešame žĺtka jedno po druhom a za každým poriadne premiešame.
2. Krok
V miske si zmiešame mak s mandľami a potom vmiešame do vaječnej hmoty.Miešame len zľahka vareškou alebo stierkou..Cesto potom vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie a pečieme asi 25 minút..potom vyberieme z rúry a necháme plne vychladnúť.
3. Krok
Dáme si variť na sporák na mierny oheň brusnice mrazené s vodou a s cukrom..Varíme do hustnutia, alebo môžete ak máte použiť aj brusnicový džem.
4. Krok
Krém si pripravíme tak že do hrnca si dáme polovicu mlieka..V ostatnom mlieku vymiešame žĺtka, s cukrom, a zemiakovým škrobom..Keď sa mlieko začne variť zavaríme doň vymiešanú žĺtkovú zmes a uvaríme hustý krém..Do krému vmiešame aj citrónovú šťavu a kôru.P uvarení necháme pod fóliou vychladnúť..
5. Krok
Vyšľaháme si maslo izbovej teploty a po lyžiciach k nemu zašľaháme vychladnutý puding.
6. Krok
Vychladnutý makový plát si rozkrojíme na dve časti.Pokvapkáme obe piškóty amaretom..Jednu časť spodnú potrieme pripraveným džemom, a naň rozotrieme polovicu krému.Na krém preložíme druhý makový plát, a ten potrieme druhou polovicou krému..Nasekané mandle si trochu opražíme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť a posypeme nimi povrch zákusku.Zákusok môžete teraz rozdeliť n porcie , a do stredu každej porcie zatlačte čerstvú brusnicu..
Priemerné hodnotenie receptu
(4.3 / 5)
13 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17779 videní