- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Makové žerbó rezy so slivkovým lekvárom
Makové žerbó rezy so slivkovým lekvárom
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Cesto :
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
- 20 g čerstvé droždie
- 50 g práškový cukor
- 1 dcl mlieka
- 300 g masla
- 2 žĺtky
- Plnka :
- 300 g mletého maku
- 130 g práškového cukru
- 2 vanilkové cukre
- 300 g slivkový lekvár
- Poleva :
- 2300 g tmavej čokolády
- 2 lyžice oleja
Postup prípravy
1. Krok
Na cesto nasypte múku do misy kuchynského robota a pomocou hnetacieho ramena premiešajte so štipkou soli. Pridajte prášok do pečiva, droždie a práškový cukor a všetko dôkladne premiešajte.
2. Krok
Teraz do múčnej zmesi pridajte mokré ingrediencie, mlieko, maslo a žĺtok. Prísady miesime strojom, kým nezískame stredne tvrdé cesto.
3. Krok
Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti, zabaľte do plastovej fólie a vložte do chladničky na 20-30 minút odpočívať.
4. Krok
Medzitým na plnku dôkladne zmiešame mletý mak s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Rúru predhrejeme na 180°C a stredne veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
5. Krok
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na obdĺžniky hrubé 3-4 mm. Na pripravený plech položíme prvý plát cesta, potrieme polovicou lekváru a posypeme polovicou pocukrovaného maku. Môžete pridať druhý plát cesta, potom druhú polovicu lekváru a zvyšok pocukrovaného maku.
6. Krok
Navrch položíme tretí plát a plech vložíme do rúry . Pečieme do svetlohneda v predhriatej rúre 25-30 minút. Upečené žerbó necháme na plechu vychladnúť.
7. Krok
Čokoládu rozpustíme nad parou a pridáme olej, aby sme získali peknú lesklú čokoládovú polevu. Keď koláč vychladne, potrieme vrch rovnomerne čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Pri podávaní krájame nožom namočeným v horúcej vode na pekné jednotné plátky.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
80 videní