- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Makovo citrónová torta s tvarohovým krémom
Makovo citrónová torta s tvarohovým krémom
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- Bledá piškóta:
- 3 vajcia
- 90 g práškového cukru
- 90 g polohrubej múky
- Maková piškóta:
- 40 g práškového cukru
- 40 g maku mletého
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 2 bielky
- 10 g oleja
- 10 g polohrubej múky
- Krém:
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 140 ml citrónovej šťavy alebo sirupu
- 100 g cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 200 g tvarohu
- Sirup :
- 1/2 citrónu
- 50 g cukru
- 120 ml vody
- Bielkový sneh:
- 2 bielky
- 120 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
1. Krok
Najskôr si vyšľaháme žĺtka s polovicou cukru určeného pre bledú piškótu a vyšľaháme hustú bledú penu..Potom z druhou polovicou cukru vymiešame bielka do snehu.
2. Krok
prepojíme žĺtkovú penu s bielkovým snehom, pridáme preosiatu múku a prepojíme už len vareškou..
3. Krok
Cesto vylejeme do menšej tortovej formy a pečieme pri 180°C 25 minút..Kontrólujeme špáradlom.
4. Krok
pripravíme si makovú piškótu..Mak zomelieme v mlynčeku na kávu.Zmiešame všetky prídsady určené pre makovú piškótu okrem dvoch bielok.Tie vyšľaháme zvlášť a nakoniec pridáme k makovému cestu.Do tortovej formy ktorú si vymažeme maslom a vysypeme múkou nalejeme makové cesto a pečieme cca 20 minút pri 180 °C.
5. Krok
Sirup z citrónu si uvaríme tak že rozvaríme cukor s vodou a pridáme na plátky nakrájaný citrón aj s kôrou..
6. Krok
Citrónový krém pripravíme tak že nastrúhame kôru z jedného citróna a z ostatných vytlačíme šťavu..Vymiešame vajcia, s cukrom a pridáme šťavu aj s kôrou..Necháme na stole odpočívať za občasného premiešania , nech sa nám uvoľní citrónová aróma.
7. Krok
Potom všetko precedíme cez sitko do hrnca ,pridáme kukuričný škrob a na ohni uvaríme krém..Krém prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť..
8. Krok
Dve lyžice z citrónového krému si po vychladnutí odložíme ostatný premiešame s tvarohom ..
9. Krok
Bledú piškótu si prerežeme na polovicu..jednu časť pokvapkáme citrónovým sirupom a natrieme citrónovo tvarohovým krémom.priložíme makový korpus,natrieme citrónovo tvarohovou plnkou a priložíme druhú bledú piškótu..Tú pretrieme dvomi odloženými lyžicami s citrónového krému bez tvarohu..nanň natrieme zvyšok tvarohovo citrónového krému.
10. Krok
Na záver si vyšľaháme 2 bielky s práškovým a vanilkovým cukrom do snehu a prekryjeme povrch torty..Rúru vypeckujeme na 220 °C len horný ohrev a tortu dáme na 3 minúty zapiecť..Efektne ukáže ak vidličkou po povrchu urobíte vlnky...
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2651 videní