- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Makový piškótový koláč s krémom a pusinkami
Makový piškótový koláč s krémom a pusinkami

- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Piškóta :
- 230 g hladkej múky
- 100 g mletého maku
- 6 vajec
- 150 g cukru
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- Krém :
- 4 žĺtky
- 80 g cukru
- 35 g škrobu
- 500 ml mlieka
- štipka soli
- 3 - 5 kvapiek vanilkovej esencie
- Sneh :
- 4 bielká
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 100 g cukru
- 30 g práškového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Pripravte si produkty. Zapnite rúru a nechajte ju predhriať na 180°C.
2. Krok
Do misky dajte mak a preosiatu múku. Pridajte vanilkový cukor a prášok do pečiva. Všetko premiešajte .
3. Krok
Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky šľahajte so soľou niekoľko minút na vysokej rýchlosti, kým nezbelejú. Pridajte cukor. Šľahajte ďalších 4-5 minút, kým sa nevytvoria mäkké špičky. Pridajte žĺtky.
4. Krok
Jemne miešajte mixérom na strednej rýchlosti 1-2 minúty. Postupne pridávajte zmes maku a múky. Jemne premiešajte stierkou pohybmi zdola nahor.
5. Krok
Cesto rovnomerne rozotrite na plech na pečenie (náš má rozmery 31x25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Vložte koláč do rúry predhriatej na 180°C na 20 minút, kým špajdla nie je suchá. Nechajte vychladnúť na plechu.
6. Krok
Na krém priveďte mlieko do varu. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky dajte do chladničky. Žĺtky šľahajte so soľou a cukrom na vysokej rýchlosti mixérom 1-2 minúty, kým nezblednú. Pridajte škrob k žĺtkom. Premiešajte.
7. Krok
Prilejte 50 ml mlieka. Rýchlo miešajte, kým nevznikne hladká zmes. Výslednú zmes nalejte do hrnca s mliekom. Neustále miešajte na miernom ohni, kým krém nezhustne. Nechajte ho vychladnúť. Do vychladnutého krému pridajte vanilkovú esenciu. Premiešajte.
8. Krok
Vyberte piškótu z plechu ale nechajte ju na papieri na pečenie. Krém rovnomerne rozotrite na piškótu. Piškótu s krémom položte nazad na plech na pečenie.
9. Krok
Zapnite rúru na 150°C. Vychladené bielky vyšľahajte mixérom na vysokých otáčkach do nadýchaného snehu. Pridajte cukor. Šľahajte ďalšie 2 minúty. Pridajte citrónovú šťavu.. Šľahajte ešte pár minút, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
10. Krok
Bielky vložte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou. Naneste ich na krém (môžete sneh rozotrieť v rovnomernej vrstve). Posypte práškovým cukrom.
11. Krok
Koláč vložte do rúry predhriatej na 150°C na 15 minút, kým bielky nezhnednú. Koláčik potom necháme vychladnúť a nakrájame na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
11 videní