- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Makový veniec
Makový veniec
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 25min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 60min
Sviatočný…
Suroviny
- cesto1:
- 500g hladká múka
- šťipka soli
- 50g práškový cukor
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 200ml mlieka
- 1 sáčok suché droždie
- cesto2:
- 200g maslo
- 150 hl.múka
- Plnka:
- 600g mletý mak
- 30g práš.cukor
- 300g hrozianka
- 1dl rum
- 1dl mlieko horúce
- 1 vajce na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Prvé cesto ,zmiešame si sypké hmoty a s mliekom vymiesime cesto a dáme kysnúť,,,
2. Krok
2 cesto, maslo si vymiesime s múkou a vyformujeme tehličku a dáme do chladničky asi na pol hod.
3. Krok
Hrozienka si namočíme do rumu...
4. Krok
mak si zmiešam s cukrom a zalejeme horúcim mliekom,je s toho hustá kaša...
5. Krok
Keď cesto nakysne rozvaľkáme ho do štvorca a položím naňho tehličku cesta z chladničky a zabalíme ho, ako obálku a prevaľkáme ho,,,necháme postáť 15 min , znovu ho prevaľkáme a poskladáme,a počkáme zase 15 min toto opakujeme 3-4 krát,tomuto cestu sa hovorí ,,pľundrové cesto,,
6. Krok
Cesto rozvaľkáme ,ako na závin ,dáme naňho makovú plnku do ktorej sme zamiešali hrozienka z rumu,závin stočíme a spojíme do venca,ktorý potrieme vajíčkom a ponakrajujeme ho dookola,viď. foto
7. Krok
Dáme piecť na 180 st . 35 min,do zlata,dobrú chuť!
8. Krok
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4502 videní