- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Makový závin
Makový závin
- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 2:10 hod
http://zykerka-zuki.livejournal.com/
Suroviny
- 200 g hladkej múky + 1 lyžica
- 60 ml teplého mlieka + 3 lyžice
- 50 g masla
- 2 žĺtky
- 15 g droždia
- 3 lyžice cukru
- štipka soli
- 2 lyžice rumu
- 1 vanilkový cukor
- Maková plnka:
- 160 g mletého maku
- 1 škoricový cukor
- 30 g hrozienok
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica mletých mandlí
- 1 lyžica masla
- 30 g želé cukríkov
- 2 bielka
- Glazúra:
- 0,5 šálky práškového cukru
- 3 lyžice vody
Postup prípravy
1. Krok
Droždie zmiešame s teplým mliekom s lyžicou cukru a s lyžicou múky.Necháme trochu podskočiť.
2. Krok
Potom primiešame múku a ostatné suroviny a na koniec , keď už je všetko dobre premiesené pridáme maslo.
3. Krok
cesto potom dáme do bochníčka prikryjeme utierkou a necháme 1 - 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste.
4. Krok
Mak uvaríme v troche vody alebo v mlieku cca 0,5 l ..Varíme kým mak nezhustne a voda sa neodparí.Potom pridáme ostatné prísady do plnky a poriadne premiešame. želé cukríky nasekajte na drobné kúsočky. nakoniec primiešame vyšľahané bielka..
5. Krok
vykysnuté cesto vyvaľkáme na 3 mm a navrstvíme makovú plnku asi 2 cm od každého kraja.Potom zvinieme do závinu poriadne uzavrieme spoje a prenesieme na plech buď to vymastený alebo vystzlaný papierom na pečenie.(osobne odporúčam vymastiť)
6. Krok
Pečieme 30 - 40 minút pri teplote 180°C.Po upečení ešte horúci prelejeme glazúrou..
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8336 videní