- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Makový závin
Makový závin
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:30 hod
▶ http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/04/makovy-zavin.html
Suroviny
- 250ml vlažného mlieka
- 150g rozpusteného masla
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 50g cukor kryštál
- 1 cukor vanilkový
- 2 polievkové lyžice citrónová šťava
- struhaná kôra z jedného citrónu
- 500g múka hladká
- 1/4 čerstvého droždia
- Plnka:
- 300g mak mletý
- 100g cukor práškový
- 1 cukor vanilkový
- 250ml mlieka
Postup prípravy
1. Krok
Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, žĺtky, citronová šťava....)
2. Krok
Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby múku a do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého rohu cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru .
3. Krok
Uprostred nádoby urobíme prstom do múky dierku a dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie (ja zvyknem dávať niekedy aj sušené) je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
4. Krok
Zapnem program cesto a nechám pekárničku pracovať, sama si cesto vymiesi a aj krásne vykysne. Sem tam nakuknem či netreba pridať múku, cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby.
5. Krok
Po vykysnutí cesto z pekárničky vyberiem a už plním záviny alebo sa môže spraviť vianočka a toto cesto je dobré aj na plnené pečené buchty.
6. Krok
Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1 lyžicou mlieka a dáme piecť do vyhriatej rúry pri cca 180°C / 15 - 20 minút. Upečené záviny preložím z plechu na mriežku.
7. Krok
Plnka: Vo vriacom mlieku rozpustíme práškový a vanilkový cukor, zamiešame mak a chvíľu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom naplníme záviny.
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10189 videní