- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- chlieb
- Mäkučký zemiakový chlebík
Mäkučký zemiakový chlebík
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 600 g hladkej múky (môže byť aj chlebová alebo špaldová)
- 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice celozrnnej múky
- 3 - 4 dcl vlažnej vody
- 3 lyžičky soli
- 3 menšie zemiaky uvarené v šupe a postrúhané na jemnom strúhadle.
- 2 lyžice bravčovej masti
Postup prípravy
1. Krok
Do hrnčeka si dáme vlažnú vodu 1,5 dcl , pridáme droždie, cukor a 2 lyžice celozrnnej múky a necháme na teplom mieste nakysnúť..
2. Krok
Múku si dáme do misky a nemala by byť studená, najlepšie je keď ju ešte v sáčku papierovom dáte na pár sekúnd do mikrovlnky zahriať..
3. Krok
K múke pridáme nakysnutý kvások, 3 lyžice soli, nastrúhané zemiaky, a 2 - 3 dcl teplej vody..Miesime hákom a pridáme aj rozpustený tuk..Miesime kým sa nám cesto neoddeľuje od strán misky, potom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
4. Krok
Po hodine cesto na pomúčenej doske premiesime a a dáme do pekárenskej ošatky alebo do formy a necháme opäť kysnúť 3/4 hodinu..
5. Krok
predhrejeme si rúru na 240 °C , do spodnej časti rúry si dáme hrnček s vodou..Pred tým ako vložíme chlieb do rúry potrieme ho vodou ..
6. Krok
prvých 15 minút dvierka vôbec neotvárame..Ak vám chliev rýchlo tmavne dajte na vrch alobal..Čas pečenia by mal byť 45 - 50 minút..
7. Krok
Upečený chlieb ešte raz potrite vodou a nechajte ho dobre vychladnúť.Konzumujte ho až dobre vychladnutý aby vám nezaškodil..Uchovávajte ho zabalený v utierke, žiadny mikroténový sáčok.. Dobre upečený vám vydrží ako čerstvý aj tri dni..
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4980 videní