- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Mandarínkovo čokoládová penová torta pre začiatočníkov
Mandarínkovo čokoládová penová torta pre začiatočníkov
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 1:15 hod
Suroviny
- Piškóta:
- 1 vajce
- 45 g práškového cukru
- štipka soli
- 30 ml mlieka
- 30 ml mandarínkovej šťavy
- kôra z 2 mandarínok
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 60 g hladkej múky
- Čokoládová pena:
- 90 g tmavej čokolády
- 100 ml mlieka
- 80 g cukru
- 14 g želatíny
- 70 ml vody
- 360 g tvarohu
- 200 ml smotany na šľahanie
- Mandarínková vrstva:
- 65 ml mandarínkovej šťavy
- 2 mandarínky
- 3 g želatíny
- na ozdobu :
- 2 mandarínky
Postup prípravy
1. Krok
Suroviny na to by mali mať izbovú teplotu. Môžete použiť aj pomaranče alebo klementínky. Ak máte pomaranč, použite kôru z jedného pomaranča..
2. Krok
Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme, aby sa múka okysličila. Piškóta bude lepšie rásť a bude nadýchaná a vzdušná.
3. Krok
Vajíčko vyšľaháme s cukrom a soľou pri vysokej rýchlosti mixéra, kým nebude nadýchané.
4. Krok
Prilejeme mlieko a asi polovicu múky preosiatej s práškom do pečiva. Miešajte špachtľou jemnými ťahmi nahor.
5. Krok
Pridajte kôru a šťavu z mandarínok, jemne premiešajte.
6. Krok
Pridajte zvyšok múky. Tiež jemne premiešajte, kým hrudky múky nezmiznú. Cesto nie je potrebné dlho miešať, aby nestratilo svoju vzdušnosť.
7. Krok
Dno tortovej formy s priemerom 18-20 cm prikryte papierom na pečenie. Cesto jemne nalejte do formy.
8. Krok
Piškótu pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 12-15 minút. Rúru počas pečenia neotvárajte. Piškóta by mala len jemne zhnednúť. Hotovú piškótu necháme postáť vo forme, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
9. Krok
Čokoládu nalámeme na malé kúsky, aby sa rýchlejšie rozpustila. Želatínu zalejeme vodou izbovej teploty tak, aby napučala.
10. Krok
Mlieko zmiešame s cukrom a zohrejeme aby bolo teplé. Môžete to urobiť na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.
11. Krok
Vložte čokoládu do horúcej mliečnej zmesi. Dobre premiešame, aby sa čokoláda rozpustila. potom do čokolády pridáme napučanú želatínu, dôkladne premiešajte. Želatína by sa mala úplne rozpustiť.
12. Krok
Potom vyšľaháme smotanu. Ako správne šľahať smotanu? Dôležité je, aby smotana bola tučná, aspoň 33%. Nádoba na šľahanie a samotná smotana musia byť studené, uchovávajte ich v chladničke aspoň 1-2 hodiny. Šľaháme šľahačom pri minimálnej rýchlosti, pričom rýchlosť postupne zvyšujeme. Ako zistíte, správnu konzistenciu šľahačky? Krémová hmota si musí zachovať tvar a nerozteká sa. V tomto bode prestaňte šľahať. V opačnom prípade sa krém zmení na maslo.
13. Krok
Do čokoládovej zmesi po častiach jemne vmiešame najskôr jemný tvaroh , a nakoniec šľahačku. Všetko premiešame do hladka..
14. Krok
Na vytvorenie torty použite obruč . Vložte piškótu do tortovej formy s obručou. Steny pokryte acetátovou páskou, aby sa hotová torta dala ľahko vybrať.
15. Krok
Na prípravu šťavy budete potrebovať asi 2 malé mandarínky. Aby bola piškóta šťavnatejšia, pokvapkáme ju trochou mandarínkovej šťavy (20-25 ml). Zvyšok šťavy použijete na výrobu želé..
16. Krok
Nalejte čokoládovú hmotu na piškótu. Dajte tortu na niekoľko hodín do chladničky, aby pena zatuhla.
17. Krok
Na želé vrstvu umyte a ošúpte mandarínky. Namiesto mandarínky môžete použiť iné šťavnaté ovocie alebo bobule. Do mandarínkovej šťavy dáme želatínu a počkáme kým napučí.. potom šťavu mierne zahrejeme nech sa želatína rozpustí.. Podľa potreby šťavu môžete pricukriť..
18. Krok
Mandarínky nakrájajte na kolieska s hrúbkou asi 0,5 cm. Pekne ich uložte na stuhnutú penu. Vyplnila som malé medzery malými kúskami mandarínok. Akékoľvek iné citrusové plody, ananásy, broskyne, mango, šťavnaté bobule podľa vášho výberu sú tiež vhodné.
19. Krok
Šťavu s rozpustenou želatínou ochlaďte na izbovú teplotu. Pripraveným roztokom lyžičkou jemne polejeme ovocie. Želatína by mala úplne zakryť mandarínky. Vložte tortu do chladničky, aby želatína dobre vytuhla.
20. Krok
Pred podávaním vyberieme tortu z formy, odstránime acetátovú pásku. Dezert nakrájajte na porcie a podávajte. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
521 videní