- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- dezert
- Marhuľové gule
Marhuľové gule
- Kusov: 20
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 1 kg zemiakov
- 500 g hrubej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
- 3 - 4 lyžice strúhanky
- 3 - 4 lyžice mletých vlašských orechov
- 1 vanilkový cukor
- na plnenie čerstvé marhule
Postup prípravy
1. Krok
Jednoduchšie merania sú nasledovné: 1 diel zemiakov vyžaduje 1/2 dielu múky. Napríklad. na 700 g uvarených a pretlačených zemiakov pridáme 1 vajce a 300-350 g múky. Koľko múky potrebujete, závisí od druhu zemiakov a od toho, koľko vlhkosti obsahujú. Použite hrubú múku a ak ju nemáte, tak si urobte pol na pol zmes z obyčajnej hladkej múky a pšeničnej krupice.
2. Krok
Zemiaky uvaríme v šupke (aby nenasiakli veľa vody). Uvarené zemiaky ošúpeme a roztlačíme. Pridáme štipku soli, múku a vajce. Všetko hnetieme toľko, koľko je potrebné, aby sa všetky ingrediencie spojili. Cesto by sa nemalo miesiť dlho, pretože čím viac ho budete miesiť, tým viac sa bude lepiť. Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a prekrojíme na polovice. Ak sú marhule menšie, môžete dať obe polovice do jednej knedle.
3. Krok
Pracovnú plochu pomúčime a vymiesené cesto rozvaľkáme valčekom na hrúbku asi pol centimetra a nakrájame na štvorce. Na každý štvorec cesta položte polovicu alebo celú marhuľu (podľa veľkosti). Konce preložíme a rukami vytvarujeme knedle.
4. Krok
Do panvice nalejte vodu a lyžičku soli. Gule vkladajte jednu po druhej do vriacej vody. Nedávajte všetko naraz. Počkajte, kým sa uvarí prvých 4-5 kusov a až potom uvarte druhé kolo. Guľky sú uvarené, keď vyplávajú na povrch, čo je len pár minút. V inom hrnci, alebo na panvici, v ktorej ste rozohriali maslo a olej, opražte strúhanku a orechovú zmes do zlatista. Pridajte vanilkový cukor. Uvarené gule scedíme z vody a ihneď vložíme do panvice s opraženou strúhankou. Všetky guľky obložíme strúhankou.
Priemerné hodnotenie receptu
(2 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
98 videní