- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Marlenka s rakytníkom
Marlenka s rakytníkom

- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Medový základ :
- 450 - 500 g hladkej múky
- 120 g cukru
- 120 g masla
- 3 - 4 lyžice medu
- 2 vajcia
- 1 lyžička jedlej sódy
- Rakytníkový džem :
- 80 g mrazený rakytník
- 50 g cukor
- Rakytníkový krém :
- 200 g mrazený rakytník alebo (120 g rakytníkové pyré )
- 80 - 100 g cukru
- 50 - 60 g masla
- 3 žĺtka
- 1 lyžica škrobu
- Karamelový krém:
- 400 ml mlieka
- 200 g masla
- 120 g cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- 80 g uvareného salka
Postup prípravy
1. Krok
Na rakytníkový krém potrebujete rakytníkové pyré. Mám hotové mrazené. Alebo môžete bobule rakytníka rozmraziť a pretrieť cez sitko. Rakytníkové pyré vymiešame s cukrom a žĺtkami, odporúčam ešte pridať škrob. V hrnci s hrubým dnom na strednom ohni zmiešame rakytníkové pyré, cukor, žĺtky a maslo. Keď sa zmes stane homogénnou, zvýšte teplotu a pokračujte v miešaní. Po varení znížte teplotu na minimum a varte do zhustnutia. Odstráňte z tepla a nechajte rakytníkový krém pri izbovej teplote.
2. Krok
Na druhý krém zmiešame mlieko s cukrom a múkou. Miešajte do hladka. Za stáleho miešania privedieme do varu a zmes celkom rýchlo zhustne. Odstráňte z tepla. Odporúča sa pokryť povrch potravinárskou fóliou.
3. Krok
Kým táto hmota chladne, vypracujeme cesto . Na cesto zmiešame zmäknuté maslo, rozšľahané vajcia, cukor a med. Keď zmes zovrie a zmení farbu na karamel, odstavíme z ohňa a vmiešame sódu bikarbónu. Hmota by sa mala speniť. Necháme mierne vychladnúť a po častiach vmiešame múku. Množstvo múky sa môže líšiť.-. Vymiesime jemné, príjemné cesto a necháme asi 20 minút odpočívať.
4. Krok
Kým cesto odpočíva , dokončíme výrobu krému. Vyšľaháme maslo pri izbovej teplote s kondenzovaným mliekom, ktoré by tiež malo mať izbovú teplotu. Potom maslovú časť spojíme a zmiešame s vychladnutou a hustou pudingovou zmesou
5. Krok
Do výsledného krému pridajte rakytníkový džem. Krém som nerozmiešala s prísadami rakytníka do hladka. Pomyslel som si, nech je to nerovnomerné – pestré.
6. Krok
Krém vložte do chladničky. Teraz môžete začať vyrábať piškóty. Cesto je vhodné rozdeliť na šesť rovnakých častí. Každý vyvaľkáme na tenko, na hrúbku 2-3 mm. Vyrežeme kruhy s priemerom 18 cm. Popichajte ich vidličkou.
7. Krok
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. V závislosti od veľkosti sa do plechu na pečenie zmestia 3-4 okrúhle kusy na súčasné pečenie.
8. Krok
Spojte všetky odrezky a z tejto hrudky cesta vyvaľkajte ďalšiu tortovú vrstvu - siedmu. Upečte ju spolu z odrezkami . Piškóty pečieme pri teplote 170-175 stupňov 6-7 minút. Nepresušujte! Hotové poukladajte na seba.
9. Krok
Na zostavenie torty, teda na upevnenie použite vhodný krúžok. Každý zo šiestich koláčikov namažte porciou krému a poukladajte ich na seba. Na siedmu vrstvu položte rakytníkový krém. Tortu vložte na dve hodiny do chladničky. Z upečených sušených odrezkov vytvorte mrveničku.
10. Krok
Potom krúžok odstráňte, boky torty natrite vytečeným krémom a posypte mrveničkou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
20 videní