- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Martinine nadýchané rožky
Martinine nadýchané rožky
![Rozky photoroom.jpg](https://cdn.sita.sk/sites/22/2025/02/rozky-photoroom-640x427.jpg)
- Kusov: 16
- Porcií: 16
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 1 kg hladkej múky + 200 g na podsypávanie
- 700 ml mlieka
- 200 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 sušené droždia
- 1 vanilkový cukor
- 4 lyžice cukru
- Na potieranie :
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Postup prípravy
1. Krok
Do 200 ml mlieka dáme droždie a lyžicu cukru a necháme aktivovať droždie.
2. Krok
Všetky zvyšné suroviny dajte do inej misky, zohrejte zvyšných 500 ml mlieka a pridajte aj to a nakoniec aktivované droždie. Vymiesime hladké cesto , použijeme aj zvyšných 200 gramov prípadne pridáme ešte trochu múky. Cesto necháme nakysnúť..
3. Krok
Cesto rozdelíme na dve guľky, každú vyvaľkáme a nakrájame na trojuholníky. Ale pripravujeme rožky spôsobom aký vám vyhovuje.. Každý trojuholník naplníme plnkou podľa vlastného výberu a zvinieme. Poukladáme na plech a necháme rožky ešte 45 minút kysnúť. Závitky potrieme žĺtkom a mliekom a pečieme 20 minút pri 180°C
Poznámka:
Plnka podľa vlastného výberu (čitateľ robil sladké rožky, plnené lekvárom a ak chcete robiť slané, všetko tak isto, len vynechajte cukor).
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
22 videní