- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Mascarpone zákusok
Mascarpone zákusok
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 45min
Suroviny
- piškóta:
- 8 bielok
- 125 g cukru
- 50 g polohrubej múky
- 50 g mletých vlašských orechov
- 25 g strúhanky
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 200 g nahrubo zomletých vlašských orechov
- čokoládová vrstva:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g mliečnej čokolády
- 200 g horkej čokolády
- krém:
- 8 žĺtkov
- 200 g cukru
- 1500 ml mlieka
- 250 g masla
- 250 g mascarpone
- štipka soli
- 100 g škrobu alebo zlatého klasu
- 50 g hladkej múky
- šťava z 2 citrónov
- 39 ks kakaových piškót (môžete dať aj svetlé)
- 300ml prevarenej kávy
- 2 lyžičky amaretta
- nastrúhaná čokoláda alebo kakaový prášok na ozdobu
Postup prípravy
1. Krok
Vyhrejeme si rúru na 180°C.Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny..Potom postupne pridávame cukor aj vanilkový cukor a ušľaháme tuhý sneh.Pridáme jemne zomleté vlašské orechy so strúhankou a s múkou..Zľahka vmiešame..Cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie (37 x 42) na ktorý si predtým na dno nasypeme a rozvrstvíme nahrubšie zomleté orechy..Cesto zarovnáme.
2. Krok
Vložíme do rúry a pečieme 15 - 20 minút.Po upečení necháme 10 minút chladnúť na plechu , potom preklopíme na podnos a stiahneme papier na pečenie.
3. Krok
pripravíme si čokoládovú polevu..Dáme si do hrnca zahriať smotanu na šľahanie , potom ju odstavíme a pridáme obe nalámané čokolády..necháme 2 minúty postáť v teplej smotane a potom dobre rozmiešame.Ešte teplou polevou prelejeme celý povrch piškóty a necháme zatuhnúť.
4. Krok
V miske si vyšľaháme žĺtka so štipkou soli do peny, pridáme aj cukor..potom zmes rozriedime s trochou mlieka a pridáme škrob a múku..Dobre premiešame..Ostatné mlieko dáme variť..Keď sa mlieko varí zavaríme žĺtkovú zmes a na strednom plameni za stáleho miešania uvaríme hustý krém.Ešte do horúceho krému vmiešame maslo nakrájané na kocky a poriadne premiešame kým sa maslo nezačlení..Takto necháme úplne vychladnúť.
5. Krok
Po vychladnutí vmiešame do krému mascarpone a pridáme aj citrónovú šťavu..
6. Krok
Na čokoládovú vrstvu nanesieme polovicu krému.uvaríme si silnú kávu..Pridáme do nej cukor a amaretto..V tejto tekutine namáčame piškóty a ukladáme ich na krém..Piškótu stačí namočiť na sekundu a ihneď položiť na krém..
7. Krok
Piškóty potom prekryjeme zvyšným krémom a uhladíme.Takto odložíme minimálne na 1 hodinu do chladničky..Potom posypeme kakaovým práškom , alebo nastrúhanou čokoládou.Potom nakrájame na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5665 videní