- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- mäsové jedlá
- Mäsová roláda v závoji
Mäsová roláda v závoji
- Kusov: 2
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 1:20 hod
- Hotové Za: 4:20 hod
Závoj, čipka to je pomenovanie pre blanu popretkávanú tukom ktorá sa získava pri zabíjačkách… do tejto blany sa potom robia rôzne zabíjačkové špeciality… ak sa vám ju podarí kúpiť u dobrého mäsiara môžete si takúto špecialitku spraviť aj doma a bez zabíjačky…
Suroviny
- Klobásková zmes:
- 2 kg bravčový bôčik prerastený
- 40g soli
- paprika červená mletá sladká
- paprika červená mletá štipľavá
- 1 hlava cesnaku
- mleté čierne korenie
- rasca
- Ostatné:
- závoj
- domáca klobása pikantná
- bravčová panenka
Postup prípravy
1. Krok
klobásková zmes - bravčový bôčik pomelieme a odvážime, na každé kilo mäsa odvážime 20g soli, ostatné koreniny dáme od oka, pridáme pretlačený cesnak a dobre ale ozaj dobre premiešame... zmes ochutnáme a podľa vlastnej chuti dochutíme korením, prípadne štipľavou paprikou... teraz treba klobáskovú zmes zakryť fóliou a dať do chladu, najlepšie cez noc aby sa chute prepojili, ale postačia aj dve hodiny
2. Krok
dobrú domácu klobásku dáme do mrazničku stuhnúť, panenku v strede prerežeme dlhým špicatým nožom a do tohto otvoru zastrčíme klobásku... teraz oceníme, že je klobása zmrznutá... ináč by sme ju tam neodstali...
3. Krok
na plech si rozprestrieme závoj, naň navrstvíme klobáskovú zmes, do stredu dáme panenku v ktorej je klobása, celú panenku obalíme klobáskovou zmesou a dobre zabalíme do závoja
4. Krok
podlejeme 1dl vody, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200°C asi tak na hodinu, dĺžka pečenia záleží od veľkosti šišky... za hodinku skontrolujeme mäso, moc do neho nepicháme aj tak nič nezistíme, ale ak začína chytať farbu a vypustilo dosť šťavy tak ho odokryjeme a ešte chvíľku zapekáme. Mäso po vychladnutí zabalíme do alobalu a odložíme do chladu najlepšie cez noc.
5. Krok
na druhý deň nakrájame na tenké plátky a podávame ako súčasť studeného pohostenia spolu s kyslou uhorkou, jabĺčkovým chrenom.... a dobrým domácim chlebom
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5868 videní