- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Medové pláty
Medové pláty
- Kusov: 12
- Porcií: 1
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 3 vajcia
- 220 g cukru
- štipka soli
- 100 g medu
- 90 g masla
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 560 g hladkej múky
Postup prípravy
1. Krok
V malom hrnci s hrubým dnom spojte maslo, cukor a med.
2. Krok
Zmes sa za častého miešania zahrejte na miernom ohni do homogénnej zmesi. Cukor by sa mal úplne rozpustiť..
3. Krok
Vajcia osobitne rozšľahajte do hladka. Stačí aj metličkou..
4. Krok
Nalejte rozšľahané vajcia tenkým prúdom do hrnca so zmesou sladkého masla. V tomto okamihu hmotu aktívne premiešajte, aby sa vajcia nezrazili. Ak sa bojíte, že sa vajíčka zrazia, môžete zmes uvariť nad vodným kúpeľom.
5. Krok
Zmes sa za stáleho miešania zahrieva na miernom ohni, kým mierne nezhustne. Pridajte sódu bikarbónu, dobre premiešajte.
6. Krok
Hmota začne trochu peniť. Hrniec odstavte zo sporáka po 1-2 minútach.
7. Krok
Zmes ochladíme, kým nebude mierne teplá. Aby rýchlejšie ochladla , prelejte ju do nádoby kde budete miešať cesto..
8. Krok
Múku preosejte ,vďaka tomu bude cesto jednotnejšie a pláty sa počas pečenia lepšie zdvihnú.
9. Krok
Väčšinu múky nasypte do vychladnutej hmoty, najskôr premiešajte lyžicou. Podľa vlastností múky budete možno potrebovať viac alebo menej, nepridávajte teda všetku múku naraz.
10. Krok
Ak konzistencia cesta nie je dostatočne hustá, pridáme ešte trochu múky. Ale nepreháňajte to, aby sa cesto neubilo..
11. Krok
Cesto by malo byť jemné, vláčne, trochu lepivé na ruky.
12. Krok
Cesto rozdelíme na 10-12 kusov a sformujeme do guliek. Cesto prikryjeme, aby nevyschlo.
13. Krok
Každú časť cesta vyvaľkáme na tenkú okrúhlu vrstvu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie.
14. Krok
Aby sa piškóta počas pečenia nezvlnila, popichajte ju vidličkou.
15. Krok
Koláč pečieme v rúre predhriatej na 170°C 3 - 5 minút. Koláče sa pečú veľmi rýchlo, takže zostaňte blízko rúry, aby vám nezhoreli... Hneď ako okraje mierne zhnednú, plát vyberte. Čas a teplota pečenia sa môžu líšiť v závislosti od rúry. Ak pláty po upečení potrebujete orezať na rovnaké kusy, urobte to hneď po vybratí z rúry. Po vychladnutí budú pláty veľmi krehké..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
825 videní