- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Medové rezy
Medové rezy
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Cesto:
- 2 hrnčeky hladkej múky (250 ml)
- 1 hrnček cukru
- 150 g masla
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 vajcia
- Krém:
- 4 lyžice práškového cukru
- 500 g kyslej smotany
Postup prípravy
1. Krok
Vezmite panvicu s hrubým dnom a vysokými stranami. Vložte do nej maslo, pridajte cukor, pridajte med. Dajte ju na malý oheň a za stáleho miešania varte až do varu. Hneď ako sa to stane, pridajte do hmoty sódu.
2. Krok
Za stáleho miešania zmes povaríme asi 2 minúty. Najprv zbelie a zväčší objem a potom sa usadí a získa karamelovú farbu. Odstráňte panvicu z ohňa.
3. Krok
Výsledná hmota sa ochladí na izbovú teplotu. Potom do nej rozšľaháme vajíčka. Dobre vymiešame metličkou do hladka. Bude to mať tmavú farbu, nezľaknite sa , tak to má vyzerať..
4. Krok
Do hrnca začnite po častiach pridávať preosiatu múku, po každej lyžici dobre premiešajte. Výsledkom je lepkavé cesto strednej hustoty, ktoré sa dá rozotrieť lyžicou. Múky môže ísť viac alebo menej, ako je uvedené v recepte, riaďte sa konzistenciou cesta.
5. Krok
Vezmite plech na pečenie (mám 30 x 40 cm) a prikryte ho pergamenom. Na to rozotrieme polovicu cesta v tenkej vrstve. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C 10-15 minút. Presný čas bude závisieť od vašej rúry. Cesto sa zdvihne a po stlačení vyskočí späť. Hotovú piškótu vyberte z rúry a vyberte aj z plechu . druhú piškótu pečieme rovnakým spôsobom. Nechajte ich vychladnúť.
6. Krok
Krém: Do kyslej smotany nasypeme práškový cukor. Prísady vymiešame metličkou do hladka. Nepoužívam mixér, pretože teplom kyslá smotana pri šľahaní zredne. Krém je pripravený, zostáva zostaviť rez..
7. Krok
Hotové piškóty odstráňte z papiera a položte na seba. Rozrežte ich na polovicu a polovice tiež položte na seba. Okraje výsledného obdĺžnika rovnomerne orežte. Odrezky nevyhadzujte - pôjdu na posypanie vrchnej časti.
8. Krok
Vykrojené koláčiky potrieme kyslou smotanou. Vrchnú piškótu nenatierajte, krém na ňu s odložte do chladničky . Navrch položte dosku a položte na ňu záťaž. Zaťažené piškóty nechajte na noc v chladničke.. Takto získate dokonale rovnomerné a úhľadné rezy.
9. Krok
Po noci v chladničke natrieme vrchnú piškótu zvyškom krému. Obrezky rozmixujte alebo dajte do mikroténového vrecka a podrvte ich valčekom.. Vrch medovníka posypeme mrveničkou. Okraje som opäť orezala, aby boli koláčiky rovnomernejšie. Potom nakrájajte na rezy..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
469 videní