- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Nadýchaná citrónová torta
Nadýchaná citrónová torta
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 1:15 hod
Suroviny
- 125 g hladkej múky
- 75 g pistáciových orieškov (nesolené nepražené)
- 5 vajec
- 150 g cukru
- štipka soli
- 1 kvapka zeleného potravinárskeho farbiva
- Sirup :
- 3 bio citróny
- 100 g cukru
- Citrónová pena :
- 6 plátkov želatíny
- 2 vajcia
- 250 g ricotty
- 30 g cukru
- 400 ml smotany na šľahanie
- 350 g malín
Postup prípravy
1. Krok
Na pistáciovú piškótu nasekajte múku a pistácie veľmi jemne v mixéri . Vajcia, cukor a štipku soli šľaháme ručným mixérom 8-10 minút do krémovej konzistencie. Vmiešame potravinárske farbivo. Pistáciovú múku preosejeme a primiešame. Dno formy vyložíme papierom na pečenie a nalejeme piškótovú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C (plynová 2-3, teplovzdušná 160°C) na druhej priečke odspodu 30-35 minút. Piškótu necháme vychladnúť vo forme na mriežke aspoň 5 hodín (najlepšie cez noc).
2. Krok
Na sirup umyte 1 citrón horúcou vodou a osušte. Ošúpte 4 prúžky šupky veľmi tenko a nakrájajte na jemné prúžky. Všetky citróny rozpolíme a vytlačíme 150 ml šťavy. Šťavu, kôru a cukor privedieme do varu v hrnci a varíme domäkka 4 minúty. Sirup prelejeme cez sitko. Kôru a sirup nechajte bokom vychladnúť.
3. Krok
Piškótu vyberte z formy a okraj narežte ostrým nožom, aby bola zelená. Piškótu vodorovne prekrojíme na tretiny. Vnútorné steny tortového krúžku vystelieme pásikmi papiera na pečenie nastrihanými na mieru.. Umiestnite do formy 1 tortový základ, pokropte ho 4 polievkovými lyžicami citrónového sirupu a navrch rozložte 100 g malín.
4. Krok
Na vytvorenie citrónovej peny namočte želatínu do studenej vody. Oddeľte vajcia. Vaječné žĺtky a 75 ml citrónového sirupu vyšľaháme v teplom vodnom kúpeli, kým nebudú krémové a husté. V teplej vaječnej pene rozpustíme vyžmýkanú želatínu. Po polievkových lyžiciach pridávajte ricottu.
5. Krok
Z bielkov vyšľaháme šľahačom sneh do polotuha. Pomaly pridajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa cukor nerozpustí. 250 ml smotany vyšľaháme dotuha.
6. Krok
Do vlažnej ricottovej zmesi najskôr vmiešame sneh a potom šľahačku. Na základ s malinami rozotrieme polovicu citrónovej peny a prikryjeme druhým plátom piškótového korpusu. Vrch pokvapkáme zvyšným sirupom, navrch rozložíme 100 g malín a uhladíme zvyšnú citrónovú penu. Pritlačte posledný plát piškóty a nechajte chladiť aspoň 4 hodiny.
7. Krok
Zvyšnú smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha. Odstráňte tortu z krúžku a položte ju na tortový tanier. Šľahačku naplníme do cukrárskeho vrecúška s hviezdicovou tryskou a nastriekame ňou na tortu malé tufy. Podávame ozdobené zvyšnými malinami a citrónovou kôrou.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
181 videní