- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Nadýchaná mliečna piškóta
Nadýchaná mliečna piškóta
- Kusov: 1
- Porcií: 1
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 100 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 40 ml mlieka
- 20 g oleja
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup prípravy
1. Krok
Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielka, nalejeme do rôznych misiek. Začnite šľahať bielky mixérom pri strednej rýchlosti, pridajte do nich štipku soli – vďaka tomu budú stabilnejšie. Keď bielka zbelejú, začnite do nich po častiach pridávať cukor a po každom pridaní dobre premiešajte. Keď pridáte všetok cukor, pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
2. Krok
Potom bez zastavenia šľahania pridajte do bielkovinovej hmoty jeden po druhom žĺtky. Zastavte šľahanie, keď sa hmota stane sviežou a homogénnou.
3. Krok
Preosejte múku a kukuričný škrob do samostatnej misky. Pridajte vanilkový cukor. Zmiešajte suché prísady.
4. Krok
V troch dávkach pridajte múku do vajec. Každú dávku jemne preložte silikónovou stierkou – nezničí vzduchové bublinky v rozšľahaných vajciach. Pohyby by mali byť zdola nahor.
5. Krok
Pridajte rastlinný olej do mlieka, premiešajte. Do cesta po častiach prilievame mlieko a olej. Pokúste sa liať pozdĺž okraja misky a tiež jemne premiešať hmotu špachtľou. Mali by ste dostať homogénne cesto konzistencie hustej kyslej smotany.
6. Krok
Pripravte si formu na tortu. Piekla som v kruhu s priemerom 18 cm. Formu nemusíte vymastiť, ale na dno dajte papier na pečenie... Nalejte do nej cesto.
7. Krok
Rúru predhrejte na 170 °C, zhora nadol, bez prúdenia vzduchu. Piškótu pečieme 40 až 50 minút, prvých 20 minút neotvárame dvierka. Prepečenosť skontrolujte pomocou drevenej špajle - zo stredu by mala vyjsť suchá. Presný čas bude závisieť od vlastností vašej rúry a výšky formy.
8. Krok
Hotovú piškótu nechajte 5 minút v rúre s pootvorenými dvierkami, potom vyberte a ďalších 5 minút nechajte chladnúť vo forme... Vyberte koláč z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Potom zabaľte do vrecka alebo fólie a dajte do chladničky aspoň na 8 hodín – sušienka bude jednotnejšia a pri krájaní sa nebude drobiť.
9. Krok
Piškótu môžete podávať na stôl jednoducho tak, že ju nakrájate na kúsky alebo ju použijete ako základ na tortu. Postačí akýkoľvek krém. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
835 videní