Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Nadýchané tekvicové žemle

Kuchyňa:
Náročnosť: ,
reklama:
Nadýchané dyňové žemle
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchané dyňové žemle Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 12
  • Porcií: 12
  • Čas Prípravy: 1:50 hod
  • Varenie: 15min
  • Hotové Za: 2:5 hod

Skúste si pripraviť lahodné a jemné tekvicové žemle, ktoré spájajú výnimočnú chuť tekvice s nadýchanou textúrou domáceho pečiva. Sú ideálnou voľbou na raňajky, ako občerstvenie alebo ako príloha k jesenným polievkam.

reklama:

Suroviny

  • 550 g hladkej múky
  • 240 g mlieka
  • 120 g tekvicového pyré
  • 50 g rozpusteného masla
  • 20 g čerstvého droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • 1 vajce
  • Na potretie:
  • 1 vajce
  • potravinársky špagát
  • olej na namočenie špagátu
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Do väčšej misy preosejte hladkú múku. Potom pridajte soľ a cukor a dobre premiešajte. Uprostred vytvorte malý otvor, do ktorého vlejete vlažné mlieko a rozdrobené droždie. Trochu premiešajte, zakryte a nechajte na teplom mieste, kým droždie nevykysne (asi 10-20 minút).

2. Krok

Keď je kvások pripravený, pridajte vajce, tekvicové pyré a rozpustené maslo. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť hladké a nelepivé (ak používate kuchynský robot, trvá to približne 10 minút). Zakryte a nechajte kysnúť, kým objem ceste nie je dvojnásobný (60-90 minút).

3. Krok

Po vykysnutí rozdeľte cesto na 12 rovnakých častí. Každú časť tvarujte do guľatého bochníka, ktorý obtočte potravinárskym špagátom namočeným v oleji (to zabráni prilepeniu cesta). Existujú dva spôsoby, ako žemle obviazať:

4. Krok

Prvý spôsob: Pripravte si 4 kusy špagátu (každý asi 30 cm dlhý), ktoré v strede zviažete uzlom. Konce roztiahnite ako pavúk, položte cesto do stredu a protiľahlé konce zviažte dokopy.

5. Krok

Druhý spôsob: Urobte si dlhší kus špagátu (približne 60 cm). Cesto položte do stredu a obmotávajte ho, akoby ste balili darček do stuhy.

6. Krok

Žemle uložte na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte 30-60 minút kysnúť. Pred pečením potrite rozšľahaným vajcom a pečte 15 minút pri teplote 175 °C. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke a opatrne odstráňte špagáty.

reklama:

Tekvicové pyré si môžete rýchlo pripraviť aj doma. Očistenú tekvicu upečte v rúre, kým nezmäkne, a potom ju jednoducho rozmixujte.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

102 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.