- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláč ovocný,
- Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou
Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Kysnuté cesto má povesť niečoho zložitého – veľa ľudí ho automaticky spája s dlhým miesiacim procesom a neistým výsledkom. Tento recept vás však presvedčí, že to môže byť úplne jednoduché. Netreba žiadny kvások, žiadne roboty, len vareška, miska a trochu trpezlivosti. Výsledok? Jemný, sladký koláč plný šťavnatých černíc s chrumkavou posýpkou na povrchu.
Suroviny
- Cesto:
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 90 g kryštálového cukru
- 5 g sušeného droždia
- 140 ml mlieka (vlažného)
- 1 vajce
- 60 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- štipka soli
- Posýpka:
- 60 g masla
- 60 g hrubej múky
- 60 g cukru
- Ovocná náplň:
- asi 1,5 hrnčeka čerstvých černíc
Postup prípravy
1. Krok
Do väčšej misy nasypte múku, pridajte cukor, sušené droždie, soľ, vajce, vlažné mlieko a rozpustené maslo. Všetko premiešajte vareškou – nie je potrebné miesiť rukou ani použiť mixér. Výsledné cesto bude redšie a mierne lepkavé, čo je úplne v poriadku.
2. Krok
Prikryte cesto čistou utierkou a nechajte na teplom mieste odpočívať približne 90 až 120 minút, kým pekne nezdvojnásobí objem.
3. Krok
Kým cesto kysne, pripravte si ovocie – černice opláchnite a nechajte odkvapkať. Medzitým si pripravte posýpku: zmäknuté maslo premiešajte s cukrom a múkou, kým nezískate drobivú zmes.
4. Krok
Plech si dôkladne vymažte maslom a posypte hrubou múkou. Keď cesto vykysne, zľahka ho premiešajte, podľa potreby podsypte múkou a rozprestrite rovnomerne na celý plech. Pred pečením ho ešte nechajte 10–15 minút podkysnúť.
5. Krok
Na vrch cesta nasypte černice a celé to bohato posypte pripravenou posýpkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, alebo kým nebude koláč na povrchu zlatistý a chrumkavý.
Nebojte sa redšieho cesta – práve táto konzistencia mu dodá jemnosť a nadýchanosť. V spojení s černicami, ktoré počas pečenia pustia šťavu, a s maslovou posýpkou na vrchu vznikne zákusok, ktorému nikto neodolá.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní