Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 20min
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 0min

Kysnuté cesto má povesť niečoho zložitého – veľa ľudí ho automaticky spája s dlhým miesiacim procesom a neistým výsledkom. Tento recept vás však presvedčí, že to môže byť úplne jednoduché. Netreba žiadny kvások, žiadne roboty, len vareška, miska a trochu trpezlivosti. Výsledok? Jemný, sladký koláč plný šťavnatých černíc s chrumkavou posýpkou na povrchu.

reklama:

Suroviny

  • Cesto:
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 90 g kryštálového cukru
  • 5 g sušeného droždia
  • 140 ml mlieka (vlažného)
  • 1 vajce
  • 60 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • štipka soli
  • Posýpka:
  • 60 g masla
  • 60 g hrubej múky
  • 60 g cukru
  • Ovocná náplň:
  • asi 1,5 hrnčeka čerstvých černíc
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Do väčšej misy nasypte múku, pridajte cukor, sušené droždie, soľ, vajce, vlažné mlieko a rozpustené maslo. Všetko premiešajte vareškou – nie je potrebné miesiť rukou ani použiť mixér. Výsledné cesto bude redšie a mierne lepkavé, čo je úplne v poriadku.

2. Krok

Prikryte cesto čistou utierkou a nechajte na teplom mieste odpočívať približne 90 až 120 minút, kým pekne nezdvojnásobí objem.

3. Krok

Kým cesto kysne, pripravte si ovocie – černice opláchnite a nechajte odkvapkať. Medzitým si pripravte posýpku: zmäknuté maslo premiešajte s cukrom a múkou, kým nezískate drobivú zmes.

4. Krok

Plech si dôkladne vymažte maslom a posypte hrubou múkou. Keď cesto vykysne, zľahka ho premiešajte, podľa potreby podsypte múkou a rozprestrite rovnomerne na celý plech. Pred pečením ho ešte nechajte 10–15 minút podkysnúť.

5. Krok

Na vrch cesta nasypte černice a celé to bohato posypte pripravenou posýpkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, alebo kým nebude koláč na povrchu zlatistý a chrumkavý.

reklama:

Nebojte sa redšieho cesta – práve táto konzistencia mu dodá jemnosť a nadýchanosť. V spojení s černicami, ktoré počas pečenia pustia šťavu, a s maslovou posýpkou na vrchu vznikne zákusok, ktorému nikto neodolá.

Priemerné hodnotenie receptu

(5 / 5)

1 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

62 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.