Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchaný černicový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 20min
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 0min

Kysnuté cesto má povesť niečoho zložitého – veľa ľudí ho automaticky spája s dlhým miesiacim procesom a neistým výsledkom. Tento recept vás však presvedčí, že to môže byť úplne jednoduché. Netreba žiadny kvások, žiadne roboty, len vareška, miska a trochu trpezlivosti. Výsledok? Jemný, sladký koláč plný šťavnatých černíc s chrumkavou posýpkou na povrchu.

reklama:

Suroviny

  • Cesto:
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 90 g kryštálového cukru
  • 5 g sušeného droždia
  • 140 ml mlieka (vlažného)
  • 1 vajce
  • 60 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • štipka soli
  • Posýpka:
  • 60 g masla
  • 60 g hrubej múky
  • 60 g cukru
  • Ovocná náplň:
  • asi 1,5 hrnčeka čerstvých černíc
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Do väčšej misy nasypte múku, pridajte cukor, sušené droždie, soľ, vajce, vlažné mlieko a rozpustené maslo. Všetko premiešajte vareškou – nie je potrebné miesiť rukou ani použiť mixér. Výsledné cesto bude redšie a mierne lepkavé, čo je úplne v poriadku.

2. Krok

Prikryte cesto čistou utierkou a nechajte na teplom mieste odpočívať približne 90 až 120 minút, kým pekne nezdvojnásobí objem.

3. Krok

Kým cesto kysne, pripravte si ovocie – černice opláchnite a nechajte odkvapkať. Medzitým si pripravte posýpku: zmäknuté maslo premiešajte s cukrom a múkou, kým nezískate drobivú zmes.

4. Krok

Plech si dôkladne vymažte maslom a posypte hrubou múkou. Keď cesto vykysne, zľahka ho premiešajte, podľa potreby podsypte múkou a rozprestrite rovnomerne na celý plech. Pred pečením ho ešte nechajte 10–15 minút podkysnúť.

5. Krok

Na vrch cesta nasypte černice a celé to bohato posypte pripravenou posýpkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, alebo kým nebude koláč na povrchu zlatistý a chrumkavý.

reklama:

Nebojte sa redšieho cesta – práve táto konzistencia mu dodá jemnosť a nadýchanosť. V spojení s černicami, ktoré počas pečenia pustia šťavu, a s maslovou posýpkou na vrchu vznikne zákusok, ktorému nikto neodolá.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

17 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.