- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cesto
- Nadýchaný domáci chlieb – Základný recept
Nadýchaný domáci chlieb – Základný recept
- Kusov: 3
- Porcií: 3
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 1 kg hladkej múky 650 alebo 00
- 600 ml teplej vody
- 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica soli
- 50 ml oleja
Postup prípravy
1. Krok
Ako pripraviť nadýchaný domáci chlieb - Základný recept: V malej miske rozpustite čerstvé droždie s cukrom a trochou teplej vody. Nechajte pôsobiť 10-15 minút, kým sa neaktivuje. Do veľkej misy dáme preosiatu múku a pridáme soľ. V strede urobte jamku a nalejte aktivované droždie a zvyšok teplej vody. Ak chcete jemnejší chlieb, pridajte olej. Cesto miesime 10-15 minút, kým sa nestane elastickým a nelepivým. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky alebo vody.
2. Krok
Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme cesto kysnúť na teplom mieste asi 1-1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto po vykysnutí vyberieme na pomúčenú dosku, zľahka prehnetieme, aby sa odstránil vzduch a rozdelíme na 2-3 časti a vytvarujeme do požadovaného tvaru. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Narežte povrch chleba pomocou pekárenskej čepele. Chlieb necháme ešte 30 minút kysnúť.
3. Krok
Rúru predhrejeme na 220°C a chlieb pečieme 30 minút, kým nezozlatne a pri poklepaní na spodok neznie duto. Pre chrumkavú kôrku vložte počas pečenia do rúry misku s vodou. Po upečení chlieb vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
397 videní