- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Napoleonka
Napoleonka
- Kusov: 24
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 2 šálky polohrubej múky
- 1/2 šálky práškového cukru
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 200 g masla
- 4 žĺtka
- 1 šálka ríbezľového džemu
- 100 g vlašských orechov
- kôra z polovice citróna
- Snehová vrstva:
- 6 bielok
- 1,5 šálky práškového cukru
- 2 lyžice zemiakového škrobu
- štipka soli
- Krém:
- 3 šálky mlieka
- 4 lyžice múky hladkej
- 2 lyžice zemiakového škrobu
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- 200 g masla
- mandľové lupienky
Postup prípravy
1. Krok
Do misky si preosejeme múku s práškom do pečiva a s vanilkovým cukrom.Mäkké maslo vymiešame s cukrom a pridáme žĺtka a citrónovú kôru.
2. Krok
Maslovú zmes spojte s múkou a vymieste hladké cesto , ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na 30 minút odpočinúť..
3. Krok
Pripravíme si krém...Polovicu mlieka zmiešame s vaječnými žĺtkami s múkou a so škrobom.druhú polovicu mlieka uvaríme spolu s cukrom.Keď sa nám mlieko varí uvaríme hustý žĺtkový puding .Ten necháme za občasného miešania vychladnúť..
4. Krok
Vymiešame maslo kým nieje nadýchané a potom primiešavame žĺtkový puding.Vznikne nám nadýchaná plnka ..
5. Krok
Snehová vrstva..Vaječné bielka by mali byť vychladené pridáme k nim štipku soli a pár kvapiek cuitrónovej šťavy a vyšľaháme do peny.. Potom pridávame po častiach práškový cukor a postupne nám vznikne tuhý bielkový sneh.Primiešame taktiež kukuričný škrob..Sneh je vtedy kvalitný keď sa vám tvoria vrchločeky..
6. Krok
PLech na pečenie si vystelieme papierom, a na pracovnej doske si z krehkého cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu naše krehké cesto..Prenesieme za pomoci vlačeka na plech.Natrieme ho ríbezľovým džemom a naň navrstvíme bielkový sneh..Na sneh vysypeme buď nasekané oriešky alebo mandľové lupienky.Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 100°C a pečieme pri pootvorených dvierkach najskôr 10 minút.Potom dvierka zatvorte zvýšte teplotu na 160 °C a pečte do zlatista cca 35 minút.
7. Krok
Upečený koláč nechajte vychladnuúť a prerežte na polovicu.na jednu naneste pripravený krém a potom preložte druhou polovicou.Potom nechajte aspoň 3 hodiny odstáť.))
Priemerné hodnotenie receptu
(3.6 / 5)
18 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
67146 videní