- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bábovky
- Olejová bábovka
Olejová bábovka
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 15min
- Varenie: 45min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 300 g polohrubej múky
- 250 g krupicového cukru
- 125 ml oleja
- 125 ml vody
- 5 vajec
- 1 kypriaci prášok
- nastrúhaná citrónová kôra
- tuk a hrubá múka na formu
Postup prípravy
1. Krok
Najprv oddeľte žĺtky a bielky do samostatných misiek. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh. Žĺtky dajte do väčšej misy s cukrom a vyšľahajte ich aj s citrónovou kôrou do svetlej peny. Potom do nich postupne zašľahajte aj olej a vodu.
2. Krok
Potom do tekutej zmesi zašľahajte aj preosiatu múku s kypriacim práškom. Nakoniec do zmesi jemne zapracujte ušľahaný sneh. Formu na bábovku vymažte tukom a vysypte hrubou múkou. Pripravené cesto vlejte do formy.
3. Krok
Bábovku pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 40-45 minút. Vyskúšajte so špajľou, či je dobre prepečená. Mierne vychladnutú bábovku vyklopte, pocukrujte a môžete podávať.
TIP: Pokiaľ chcete bábovku mramorovanú, asi tretinu cesta oddeľte, vmiešajte doň 1 lyžicu holandského kakaa a nalejte navrch svetlého cesta – počas pečenia sa prepadne do svetlého a cesto sa samo prefarbí. Pokiaľ máte radi sviežu chuť citróna, do bábovky môžete okrem kôry pridať aj šťavu z asi 1/2 citróna.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
520 videní