- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Orechové kocky s banánovým krémom a čokoládou
Orechové kocky s banánovým krémom a čokoládou
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Orechová piškóta:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 120 g mletých vlašských orechov
- 130 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 lyžičky oleja na plech
- 2 - 2,5 dcl mlieka na navlhčenie piškóty
- Banánový krém:
- 3 polovice broskýň z kompótu
- 4 veľké banány
- 1 vanilkový puding
- 400 ml šťavy z broskyňového kompótu (doliať vodou ak je málo)
- 330 g mascarpone
- 1 dcl studenej vody
- 1 sušená želatína
- Čokoládová poleva:
- 260 g čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- Na dekoráciu :
- smotana na šľahanie
- kakao
- vlašské orechy alebo kolieska banánov
Postup prípravy
1. Krok
Do misky rozbijeme 4 veľké vajcia a pridáme 100 g cukru. Všetko miešame kuchynským robotom, kým hmota nebude nadýchaná a svetložltá. Do inej misky odvážime 130 g hladkej múky, 120 g vlašských orechov a 1 prášok do pečiva. Všetko spolu premiešame a postupne pridávame k vaječnej zmesi.
2. Krok
Plech vymastíme lyžičkou oleja a nalejeme doň orechovú piškótovú zmes. Pečieme 25-30 minút pri 180 °C. Po 25 minútach pečenia špáradlom skontrolujeme, či je cesto upečené. Ak sa naň nelepí cesto, je upečené, tak plch vyberte z rúry položte na dosku a nechajte vychladnúť, potom piškótu niekoľkokrát prepichnite vidličkou a pokropte 2-2,5 dl mlieka.
3. Krok
Pustíme sa do prípravy banánového krému. Do odmerky dáme 3 polovičky broskýň z kompótu, prípadne môžeme ošúpať a nakrájať 2 stredne veľké čerstvé broskyne. Pridajte 1 veľký banán a ovocie rozmixujte tyčovým mixérom.
4. Krok
Keď si ovocie rozmixujeme, skontrolujeme koľko ho je. Mali by sme dostať 400 ml tekutiny, preto pridajte toľko kompótovej šťavy, aby ste dosiahli 400 ml. Ak použijeme čerstvé broskyne, môžeme použiť aj mlieko alebo len vodu a podľa chuti dochutíme cukrom. Do varnej nádoby nalejeme 3 dl hustej žltej tekutiny a do zvyšnej vmiešame vanilkový pudingový prášok.
5. Krok
Hrniec s ovocnou hmotou postavíme na sporák a keď začne vrieť, nalejeme do neho pudingovú zmes. Celý čas miešame metličkou a dávame pozor, aby sa nám puding neprilepil na dno. Puding necháme trochu vychladnúť, potom ho prikryjeme pokrievkou alebo tanierom a dáme do chladničky poriadne vychladiť a stuhnúť (môžeme dať aj do mrazničky a každých 15 minút premiešať). Keď vychladne, premiešajte ho metličkou, aby sa rozbili prípadné hrudky. Vmiešame 330 g mascarpone a 3 veľké roztlačené banány.
6. Krok
Teraz pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu vmiešame do banánového krému. Banánový krém nalejeme na orechovú piškótu a zarovnáme lyžičkou. Plech odložíme do chladu, aby krém trochu stuhol (aspoň na 1 hodinu).
7. Krok
Je čas na poslednú vrstvu, čokoládu. Vo vodnom kúpeli roztopíme 260 g čokolády a 100 g sladkej smotany. Kým sa čokoláda topí, niekoľkokrát premiešame. Polevu nalejeme na koláč zarovnáme pekne po celom povrchu a dáme opäť do chladu stuhnúť..
8. Krok
Nasleduje dekorácia. Orechové kocky s banánovým krémom a čokoládou nakrájame na kocky ľubovoľnej veľkosti a poukladáme na podnos, na ktorom sa budú podávať. Najjednoduchší spôsob, ako ich nakrájať, je ponoriť nôž do horúcej vody, utrieť ho a urobiť niekoľko rezov, potom postup zopakovať. Elektrickým mixérom vyšľaháme 1 dl sladkej smotany a pridáme do nej 1 polievkovú lyžicu cukru. Keď je smotana napoly vyšľahaná, pridajte do nej 1 lyžičku kakaového prášku a šľahajte, kým nie je hotová. Sladký kakaový krém dáme do zdobiaceho vrecka a na každú kocku koláčika nastriekame kopček krému. Položte naň jadro vlašského orecha.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
887 videní