- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Orechový závin
Orechový závin
- Kusov: 2
- Porcií: 24
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 25min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- Cesto :
- 100 ml vlažné mlieko
- 30 g droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička polohrubej múky
- 500 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- Orechová náplň :
- 400 g mletých vlašských orechov
- 100 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- cukor podľa chuti
- Na potretie :
- vajce
Postup prípravy
1. Krok
Z malej miske zmiešame vlažné mlieko, droždie, cukor, múku a na teplom mieste necháme naskočiť kvások (cca 15 minút).
2. Krok
Do druhej misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajce, olej a cukor. Pridáme kvások a začneme miesiť.. ručne alebo robotom.. Postupne pridávame vlažné mlieko podľa potreby.. Vypracujeme vláčne cesto, hotové je vtedy, keď sa odliepa od stien misky.
3. Krok
Cesto jemne poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu - kým nezdvojnásobí objem.
4. Krok
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme ho na hrúbku 4-5mm.
5. Krok
Orechová plnka: V miske zmiešame mleté orechy, mlieko a podľa chuti práškový cukor. Plnka by mala byť akurát sladká a pekne vláčna, aby sa dala rozotrieť. Polovicu plnky rozotrieme na vyvaľkané cesto. Zavinieme a rovnako spracujeme aj druhé cesto.
6. Krok
Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
7. Krok
Podkysnuté záviny popicháme jemne vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180-190°C na 25 minút.
8. Krok
Upečené záviny necháme mierne vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10 videní