- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- vianoce
- Originál vaječný likér od Babičky
Originál vaječný likér od Babičky
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 10 vaječných žĺtkov
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 liter plnotučného mlieka
- 400 g cukru
- 3 dcl 60% vodky
- 1 vanilkový lusk
- štipka soli
Postup prípravy
1. Krok
Mlieko so smotanou dáme do hrnca s hrubým dnom.
2. Krok
Vanilkovú tyčinku rozrežte pozdĺžne na polovicu. Vyškrabte vnútro, potom do mliečnej zmesi pridajte semienka a šupku a na miernom ohni priveďte do varu.
3. Krok
Povaríme 5 minút, aby sa vanilková príchuť rozpustila v mlieku. Potom vyberte vanilkový lusk a mlieko odložte.
4. Krok
Medzitým dáme žĺtky do misky s cukrom a šľaháme, kým sa cukor takmer nerozpustí..
5. Krok
Ešte teplé mlieko po malých dávkach za stáleho miešania pridávame k vajíčkam, potom celé postavíme na plyn a za stáleho miešania zahrievame, kým nedosiahne cca. 80 stupňovú teplotu. Teplota tu zohráva kľúčovú úlohu. Ak tekutina nie je dostatočne horúca, nezhustne ani sa nepasterizuje, no pri prehriatí sa zrazí. Najjednoduchší spôsob, ako to skontrolovať, je pomocou potravinárskeho teplomeru, ak však nie ste po ruke, ponorte drevenú varechu do likéru, potom ju vyberte a potiahnite prst do stredu varechy. Ak je likér správne hustý zostane čistý pásik v strede varechy..
6. Krok
Stiahnite tekutinu z ohňa nechajte mierne vychladnúť a pridajte alkohol..
7. Krok
Likér skladujte v uzatvárateľných fľašiach
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1787 videní