- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- sirup
- Osvieženie z vašej záhrady: Domáci sirup z medovky
Osvieženie z vašej záhrady: Domáci sirup z medovky

- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Máte na záhrade medovku? Táto nenápadná bylinka ukrýva v listoch množstvo chuti aj upokojujúcich vlastností. Ak si chcete jej vôňu uchovať aj na neskôr, vyskúšajte domáci medovkový sirup. Výborne sa hodí do studených nápojov i teplých čajov – a jeho príprava je jednoduchšia, než by ste si mysleli.
Suroviny
- 200 gramov čerstvej medovky
- 2 litre prevarenej vody
- 2 celé citróny
- 2 gramy kyseliny citrónovej
- 1 kilogram kryštálového alebo trstinového cukru
- voliteľne pár vetvičiek levandule pre jemnú arómu
Postup prípravy
1. Krok
Začnite tým, že si uvaríte vodu a necháte ju vychladnúť. Vďaka tomu sa uchová jemnosť byliniek a citrónov bez zbytočného varenia.
2. Krok
Medovku opláchnite a vložte do veľkej nádoby, ideálne sklenenej. Citróny nakrájajte na kolieska a pridajte k bylinkám. Ak máte levanduľu, pridajte aj tú – postačí niekoľko vetvičiek na prevoňanie.
3. Krok
Zmes zalejte vychladnutou vodou, prikryte a odložte na tmavé miesto, kde bude oddychovať 24 až 48 hodín. Počas tohto času sa do vody uvoľní maximum chuti a vône.
4. Krok
Po lúhovaní tekutinu preceďte – najlepšie cez jemné plátno alebo gázu. Prelejte do hrnca, prisypte kyselinu citrónovú a cukor. Pomaly zohrievajte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Neprevárajte.
5. Krok
Hotový sirup nalejte do čistých fliaš alebo pohárov, nechajte vychladnúť a dôkladne uzavrite. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť, môžete sirup sterilizovať pri teplote 85 °C po dobu 20 minút. Uchovávajte ho na tmavom a suchom mieste, kde vydrží niekoľko mesiacov.
Domáci sirup z medovky je viac než len sladidlo – je to kúsok pokoja v pohári. Pridajte ho do perlivej vody s ľadom, alebo si ním oslaďte chvíle oddychu pri teplom čaji. V oboch prípadoch poteší vaše zmysly aj nervy.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7 videní