- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Paradajková polievka s mletým mäsom a hubami
Paradajková polievka s mletým mäsom a hubami

- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 1 stredná cibuľa
- 1 stonka zeleru
- 100 g slaniny
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička provensálskeho korenia
- 500 g mletého mäsa
- 300 g šampiňónov
- 800 g paradajky vo vlastnej šťave
- 500 ml vývaru alebo vody
- soľ , cukor a mleté čierne korenie
- 30 g parmezán
- 200 g mozzarella
- 20 g bazalky
Postup prípravy
1. Krok
Cibuľu, cesnak, zeler a slaninu nakrájame nadrobno. Šampiňóny nakrájame na plátky, mozzarellu nastrúhame na hrubom strúhadle a parmezán na jemnom strúhadle. V hrnci na strednom ohni zohrejte 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja. Pridajte cibuľu, zeler a slaninu a smažte za stáleho miešania 3-4 minúty.
2. Krok
Pridajte cesnak a provensálske bylinky, smažte a miešajte ďalšiu pol minúty. Pridáme mleté mäso a opekáme, pričom hrudky rozbíjame varechu, a opekáme kým sa mäso nezatiahne. Pridajte drvené paradajky so šťavou, ako aj vývar alebo vodu.
3. Krok
Priveďte do varu, pridajte soľ, cukor a korenie podľa chuti. Znížte oheň takmer na minimum a polievku varte 20 minút. 10 minút pred koncom pridajte huby.
4. Krok
5 minút pred koncom nastrúhame parmezán. Do polievky pridáme nadrobno nasekanú bazalku, premiešame a vypneme oheň. Pred podávaním do každej misky polievky pridáme nastrúhanú mozzarellu.
Poznámky k prísadám:
Mleté mäso . Tento recept môže byť vyrobený s mletým hovädzím mäsom, mletým bravčovým mäsom alebo kombináciou oboch. Ak chcete ľahšiu verziu polievky, použite mleté kuracie mäso.
Vývar . Zoznam zložiek obsahuje „vývar alebo vodu“. Polievka bude chutiť oveľa sýtejšie s vývarom, preto si pre najextrémnejšie prípady nechajte nahradiť vodou. Okrem kuracieho vývaru poslúži ľahký teľací alebo zeleninový vývar.
Paradajky . V recepte navrhujem použiť celosezónnu verziu konzervovaných paradajok – bude stačiť akákoľvek odroda – celá, nakrájaná a dokonca aj mletá. V letnej sezóne môžete do polievky použiť čerstvé zrelé paradajky s pridaním malého množstva paradajkovej pasty pre väčšiu bohatosť.
Slanina . Tá sa používa na dodanie jemnej dymovej chuti. Namiesto slaniny môžete v podobnom množstve použiť šunku z celého mäsa.
Huby . Najjednoduchšou a najdostupnejšou možnosťou sú šampiňóny. Hliva ustricová by bola dobrá voľba. Prípadne môžete použiť aj mrazené lesné huby podľa vlastného výberu.
Syr . Tento recept používa 2 druhy syra – parmezán a mozzarellu. Prvý môžete nahradiť akýmkoľvek iným podobným tvrdým syrom. Mozzarella, ktorú tu potrebujete, sa používa na pizzu, nie na šalát v slanom náleve. Ak chcete, môžete namiesto mozzarelly použiť suluguni. Medzi vzdialenejšie možnosti patrí čedar, gouda alebo ementál.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13 videní