- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- knedlíky
- Parená alebo varená knedľa
Parená alebo varená knedľa
- Kusov: 2
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 25min
- Hotové Za: 1:25 hod
Suroviny
- 1Kg hrubej múky
- 1 vajce
- 1 lyžica soli
- 30 g droždia
- 4 dcl mlieka
- 1 rožok
- 1 lyžička kryštaľového cukru do kvásku
Postup prípravy
1. Krok
Urobíme si kvások z teplého mlieka , droždia a cukru.Počkáme kým nám kvasnice nenaskočia a potom vymiesime cesto..rožok si pokrájame na menšie kocky a primiesime k cestu.Necháme kysnúť 40 minút a potom si cesto rozdelíme na dva rovnaké bochníky.
2. Krok
Necháme znova 10 minút podkysnúť a potom bochniky vyšúľame do tvaru knedle..Môžete nechať aj guľatú knedlu ako robievali naše mamy a staré mamy.
3. Krok
Vyšúľanú knedľu necháme ešte 5 minút kysnúť.Pokiaľ nemáte doma parák dá sa vyrobiť za pomoci utierky alebo plátna.utierku rozprestrieme nad hrniec s vodou a po obvode previažeme pevným špagátom alebo drótikom.(Pozor ale aby vám konce utierky nepretŕčali a miesto chutnej knedle aby ste nemuseli hasiť vašu kuchyňu.))))
4. Krok
Počkáme kým nám v paráku nezovrie voda a potom vložíme knedľu nad paru a varíme 25 minút.Takisto môžete knedľu uvariť.25 minút v osolenej vode..
5. Krok
Hotovú ešte teplú knedľu napicháme vidličkou (aby vám nepopraskala.) a pretrieme olejom.(aby sa nevysušila.)
Priemerné hodnotenie receptu
(4.1 / 5)
16 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
56078 videní