- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Paris Brest
Paris Brest
- Kusov: 4
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Orechová pasta:
- 180 g cukru
- 150 g lieskových orieškov
- 150 g mandlí
- štipka soli
- Odpaľované cesto:
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 100 g masla
- štipka soli
- 1 lyžica cukru
- 150 g hladkej múky
- 4 menšie vajcia
- Na posypanie:
- práškový cukor
- 50 g mandľových lupienkov
- Krém:
- 800 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 120 g Zlatého klasu (vanilkový puding)
- 150 g masla
- 300 g orieškovej pasty
Postup prípravy
1. Krok
Lieskové oriešky a mandle dáme do pekáča a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút za občasného miešania. Ešte horúce ich preložíme na čistú kuchynskú utierku a pretrieme, aby sa odstránila šupka z lieskových orieškov. Z mandlí nezíde, ale to nevadí. Môžete použiť len lieskové orechy, prípadne si určiť pomer lieskových orieškov a mandlí. Do panvice s hrubším dnom dáme cukor a na strednom ohni zahrievame, kým sa neroztopí. Občas premiešame, ale dávame pozor, aby sa karamel nepripálil. Ukončite zahrievanie keď sa všetok cukor roztopí a keď karamel dosiahne peknú medenú farbu. Odstavíme z ohňa, pridáme štipku soli a hneď pridáme opražené lieskové oriešky a mandle. Premiešame a rýchlo preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rozotrite čo najviac, aby sa vám neskôr ľahšie lámali kúsky, keď karamel vychladne a zatuhne.. Vychladnuté skaramelizované lieskové oriešky a mandle nalámeme na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Toto množstvo budete musieť pravdepodobne pomlieť na dva krát. Takže meliete, kým lieskové oriešky a mandle nezačnú púšťať tuk a zmes sa nezmenia sa na pastu. Pri mletí budete musieť častejšie zastavovať sekanie a lyžičkou odstrániť usadeniny zo stien mixéra a nasmerovať ich k nožu. Celý proces mixovania mi trval asi 10 minút.
2. Krok
Najprv pripravte plech. Budete potrebovať veľký plech na pečenie. Na papier na pečenie si kružidlom nakreslíme 4 kruhy s priemerom 12 cm a papier otočíme na druhú stranu. Ak urobíte 4 kruhy s priemerom 12 cm, všetky sa zmestia na jeden plech a ak sa rozhodnete pre menšie kruhy s priemerom 8 cm, budete potrebovať dva plechy a budete piecť na dva krát, čo robí prvý variant oveľa praktickejší. V každom prípade urobte, ako chcete. Môžete tiež nakresliť jeden veľký kruh s priemerom podľa želania a zo zvyšku zmesi urobiť menšie kruhy .
3. Krok
Do panvice s vyššími okrajmi nalejte vodu a mlieko, pridajte maslo, soľ a cukor, potom dajte všetko na sporák a zohrejte do varu. Keď sa zmes varí, odstavíme z ohňa a pridáme preosiatu múku, pomaly prisypávame a stále miešame metličkou, aby sa nám nevytvorili hrudky. Opäť dáme cesto na sporák, ešte raz dobre premiešajte, aby sa vytvorila guľa a na miernom ohni za stáleho miešania opekáme ešte ďalšie 2 minúty, aby sa cesto pripekalo na dno panvice. Potom ho odstavíme a necháme vychladnúť na 15 - 20 minút..
4. Krok
Keď uvarené cesto vychladne, vezmite mixér a pridávajte po jednom vajcia a stále miešajte. Dobre vymiešame na hladkú krémovú zmes. Preneste zmes do cukrárskeho vrecka s okrúhlym alebo hviezdicovým nástavcom s priemerom 10-12 mm.
5. Krok
Z vnútornej strany nakreslených kruhov nastriekame cesto do kruhu na pripravenom plechu tak, že najprv nakreslíte jeden kruh pozdĺž čiary, potom ďalší kruh vedľa neho zvnútra a potom ďalší kruh do stredu dvoch, kde sa pripájajú.. Ak robíte malé kruhy, bude stačiť, ak zmes raz vytlačíte do kruhu.
6. Krok
Po vytlačení posypte cesto práškovým cukrom a mandľovými lupienkami. Cesto pečieme v predhriatej rúre na 180°C, 40-45 minút. Rúru neotvárajte asi 35 minút! Až potom ju môžete trochu pootvárať, aby ste skontrolovali farbu cesta. Keď dostane peknú hnedo-zlatú farbu, je upečené, ale pozor, aby sa vám nespálili mandľové lupienky. Cesto vyberieme z rúry, a necháme v kuchyni na teplejšom mieste vychladnúť, pretože náhle zmeny teploty mu neprospievajú. Kým cesto chladne, pripravíme si krém.
7. Krok
Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme trochu mlieka, aj puding a všetko dobre spojíme metličkou do bezhrudkovej hmoty. Zvyšok mlieka dáme variť.. V teplom mlieku (nečakajte, kým zovrie) uvarte žĺtkovú zmes tak, že ju prilievate tenkým prúdom a stále miešame metličkou. Vrátime na oheň a varíme, kým krém nezhustne, ako pri pudingu. Odstavíme z ohňa, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
8. Krok
Najprv si mixérom vyšľaháme vlažný krém, potom pridáme maslo izbovej teploty a mixérom dobre vymiešame na hladký krém. Nakoniec pridajte 300 g orechovej pasty, ktorú ste si predtým pripravili, a ešte raz všetko dobre premiešajte mixérom.
9. Krok
Krém zakryte potravinárskou fóliou a pred plnením dajte do chladničky aspoň na hodinu. Dá sa to urobiť aj cez noc, ak chcete na druhý deň naplniť Paris Brest fresh, pretože keď ho naplníte a dezert vložíte do chladničky, krém na boku je pri dlhšom odležaní v chladničke náchylný na zaschnutie.
10. Krok
Kolieska v strede prerežeme ostrým zúbkovaným nožom. Vychladnutý krém vložte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovým nástavcom a vtlačte ho do stredu spodného kruhu. Krém na bohatú náplň je dosť v dvoch radoch. Krém prikryjeme vrchným kolieskom a vrch posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
951 videní