Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Paris Brest

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Paris brest.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 4
  • Porcií: 4
  • Čas Prípravy: 40min
  • Varenie: 40min
  • Hotové Za: 1:20 hod
reklama:

Suroviny

  • Orechová pasta:
  • 180 g cukru
  • 150 g lieskových orieškov
  • 150 g mandlí
  • štipka soli
  • Odpaľované cesto:
  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 100 g masla
  • štipka soli
  • 1 lyžica cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 4 menšie vajcia
  • Na posypanie:
  • práškový cukor
  • 50 g mandľových lupienkov
  • Krém:
  • 800 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 120 g Zlatého klasu (vanilkový puding)
  • 150 g masla
  • 300 g orieškovej pasty
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Lieskové oriešky a mandle dáme do pekáča a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút za občasného miešania. Ešte horúce ich preložíme na čistú kuchynskú utierku a pretrieme, aby sa odstránila šupka z lieskových orieškov. Z mandlí nezíde, ale to nevadí. Môžete použiť len lieskové orechy, prípadne si určiť pomer lieskových orieškov a mandlí. Do panvice s hrubším dnom dáme cukor a na strednom ohni zahrievame, kým sa neroztopí. Občas premiešame, ale dávame pozor, aby sa karamel nepripálil. Ukončite zahrievanie keď sa všetok cukor roztopí a keď karamel dosiahne peknú medenú farbu. Odstavíme z ohňa, pridáme štipku soli a hneď pridáme opražené lieskové oriešky a mandle. Premiešame a rýchlo preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rozotrite čo najviac, aby sa vám neskôr ľahšie lámali kúsky, keď karamel vychladne a zatuhne.. Vychladnuté skaramelizované lieskové oriešky a mandle nalámeme na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Toto množstvo budete musieť pravdepodobne pomlieť na dva krát. Takže meliete, kým lieskové oriešky a mandle nezačnú púšťať tuk a zmes sa nezmenia sa na pastu. Pri mletí budete musieť častejšie zastavovať sekanie a lyžičkou odstrániť usadeniny zo stien mixéra a nasmerovať ich k nožu. Celý proces mixovania mi trval asi 10 minút.

2. Krok

Najprv pripravte plech. Budete potrebovať veľký plech na pečenie. Na papier na pečenie si kružidlom nakreslíme 4 kruhy s priemerom 12 cm a papier otočíme na druhú stranu. Ak urobíte 4 kruhy s priemerom 12 cm, všetky sa zmestia na jeden plech a ak sa rozhodnete pre menšie kruhy s priemerom 8 cm, budete potrebovať dva plechy a budete piecť na dva krát, čo robí prvý variant oveľa praktickejší. V každom prípade urobte, ako chcete. Môžete tiež nakresliť jeden veľký kruh s priemerom podľa želania a zo zvyšku zmesi urobiť menšie kruhy .

3. Krok

Do panvice s vyššími okrajmi nalejte vodu a mlieko, pridajte maslo, soľ a cukor, potom dajte všetko na sporák a zohrejte do varu. Keď sa zmes varí, odstavíme z ohňa a pridáme preosiatu múku, pomaly prisypávame a stále miešame metličkou, aby sa nám nevytvorili hrudky. Opäť dáme cesto na sporák, ešte raz dobre premiešajte, aby sa vytvorila guľa a na miernom ohni za stáleho miešania opekáme ešte ďalšie 2 minúty, aby sa cesto pripekalo na dno panvice. Potom ho odstavíme a necháme vychladnúť na 15 - 20 minút..

4. Krok

Keď uvarené cesto vychladne, vezmite mixér a pridávajte po jednom vajcia a stále miešajte. Dobre vymiešame na hladkú krémovú zmes. Preneste zmes do cukrárskeho vrecka s okrúhlym alebo hviezdicovým nástavcom s priemerom 10-12 mm.

5. Krok

Z vnútornej strany nakreslených kruhov nastriekame cesto do kruhu na pripravenom plechu tak, že najprv nakreslíte jeden kruh pozdĺž čiary, potom ďalší kruh vedľa neho zvnútra a potom ďalší kruh do stredu dvoch, kde sa pripájajú.. Ak robíte malé kruhy, bude stačiť, ak zmes raz vytlačíte do kruhu.

6. Krok

Po vytlačení posypte cesto práškovým cukrom a mandľovými lupienkami. Cesto pečieme v predhriatej rúre na 180°C, 40-45 minút. Rúru neotvárajte asi 35 minút! Až potom ju môžete trochu pootvárať, aby ste skontrolovali farbu cesta. Keď dostane peknú hnedo-zlatú farbu, je upečené, ale pozor, aby sa vám nespálili mandľové lupienky. Cesto vyberieme z rúry, a necháme v kuchyni na teplejšom mieste vychladnúť, pretože náhle zmeny teploty mu neprospievajú. Kým cesto chladne, pripravíme si krém.

7. Krok

Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme trochu mlieka, aj puding a všetko dobre spojíme metličkou do bezhrudkovej hmoty. Zvyšok mlieka dáme variť.. V teplom mlieku (nečakajte, kým zovrie) uvarte žĺtkovú zmes tak, že ju prilievate tenkým prúdom a stále miešame metličkou. Vrátime na oheň a varíme, kým krém nezhustne, ako pri pudingu. Odstavíme z ohňa, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

8. Krok

Najprv si mixérom vyšľaháme vlažný krém, potom pridáme maslo izbovej teploty a mixérom dobre vymiešame na hladký krém. Nakoniec pridajte 300 g orechovej pasty, ktorú ste si predtým pripravili, a ešte raz všetko dobre premiešajte mixérom.

9. Krok

Krém zakryte potravinárskou fóliou a pred plnením dajte do chladničky aspoň na hodinu. Dá sa to urobiť aj cez noc, ak chcete na druhý deň naplniť Paris Brest fresh, pretože keď ho naplníte a dezert vložíte do chladničky, krém na boku je pri dlhšom odležaní v chladničke náchylný na zaschnutie.

10. Krok

Kolieska v strede prerežeme ostrým zúbkovaným nožom. Vychladnutý krém vložte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovým nástavcom a vtlačte ho do stredu spodného kruhu. Krém na bohatú náplň je dosť v dvoch radoch. Krém prikryjeme vrchným kolieskom a vrch posypeme práškovým cukrom.

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

1074 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.