Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pečená plnená paprika

Náročnosť:
reklama:
Dscn3351.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Plnená paprika v rajčinovej omáčke – ľudové jedlo, ktoré sa robí (alebo aspoň kedysi robilo) asi v každej rodine. Moja starká a aj moja mama a dokonca aj moja svokra, odjakživa robili plnenú papriku z vareného mäsa z nedeľnej polievky. Keď chceli uvariť plnenú papriku, vždy sa kúpil poriadny pekný kus mäsa, z ktorého sa najskôr urobila výborná nedeľná polievka (mäsový vývar) a potom v pondelok sa z neho navarila plnená paprika. Najčastejšie sa na tento účel kupovala hovädzina alebo bravčové mäso, ale v núdzi veru aj domáca sliepka z dvora, uvarená v polievke poslúžila. Ja som z čírej nostalgie zostala tomuto postupu verná, iba varenie papriky v rajčinovej šťave som nahradila pečením v rúre.

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

reklama:

Suroviny

  • zelená paprika (pekná veľká, rovná)
  • na plnenie:
  • 1 hrnček guľatozrnnej ryže guľatej Mánya (môj "ryžový" hrnček má objem 300ml)
  • 1 a 1/2 hrnčeka vody
  • olej
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • varené mäso z polievky
  • 2 vajcia
  • na omáčku:
  • olej
  • 2 lyžice hladká múka
  • rajčinový pretlak (ja som dala domáci 2 x 700ml)
  • voda podľa potreby (a hustoty rajčinového pretlaku)
  • 1 -2 bobkové listy
  • 1 cibuľa
  • 4 klinčeky
  • cukor podľa chuti
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Varené mäso z polievky zomeliem, alebo nakrájam na drobno. Papriku umyjem, odkrojím vršky a podľa možnosti dlhým úzkym nožíkom vykrojím aj "žily". Na oleji orestujem cibuľu do sklovita, pridám cesnak nakrájaný na drobno a krátko ho opražím, len aby zavoňal. Pridám soľ, mleté čierne korenie a majorán podľa chuti (majorán pomrvím v dlaniach, aby lepšie uvoľnil arómu). Pridám umytú ryžu guľatu Mánya a zalejem ju vodou. Nechám poriadne zovrieť, stiahnem plameň (varím na plyne) a varím na slabom ohni asi 6 - 7 minút. Vypnem a zakrytú ryžu guľatu Mánya nechám ešte asi tak 15 minút "dôjsť". Potom ju premiešam, pridám mleté varené mäso, ochutnám a prípadne ešte dochutím (osolím, okorením), pridám vajcia a zmiešam všetko dokopy. Zmesou naplním papriky, ktoré ukladám do pekáča s vyšším okrajom. Zo zmesi, ktorá mi zostala urobím guľky, alebo naplním malé guľaté cukety a pridám k paprike. Podlejem trochou vody (max. 150 - 200ml, záleží od množstva paprík a veľkosti pekáča), pekáč poriadne zakryjem alobalom (okraje postláčam, aby z pekáča neunikalo veľa pary) a dám piecť do vyhriatej rúry. Ja som mala naplnených 10 veľkých paprík a piekla som asi 30 - 35 minút na 200°, potom som rúru vypla a nechala som pekáč v horúcej rúre ešte ďalších asi 20 minút, až potom som ich vybrala. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti paprík a tiež od ich množstva. Každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou.

2. Krok

Omáčka: Na horúcom oleji opražím múku a urobím svetlú zápražku. Zalejem ju studenou vodou alebo rajčinovým pretlakom a rýchlo rozmiešam, aby sa mi neurobili hrudky. Pridám zvyšný pretlak, výpek z pečenia paprík, vodu, cibuľu do ktorej zapichnem štyri klinčeky a bobkový list a uvarím omáčku. Hotovú omáčku osladím podľa chuti.

3. Krok

Poznámka: Množstvo paprík, ktoré naplníte závisí od ich veľkosti. Rajčinovú omáčku nezvyknem soliť, rajčinový pretlak (či už kupovaný, alebo aj domáci zvykne byť dostatočne slaný). Naplnenú papriku môžete aj klasicky uvariť v rajčinovej šťave. Ja osobne posledných asi 15 rokov plnenú papriku už iba pečiem, zdá sa mi že pečená paprika má o niečo intenzívnejšiu chuť, ako varená v omáčke, ale to je iba môj subjektívny pocit. Ak chcete vyskúšajte a uvidíte, ktorý postup vám bude vyhovovať viac, veď koľko ľudí, toľko chutí...

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(5 / 5)

2 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

9122 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.