Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pečená plnená paprika

Náročnosť:
reklama:
Dscn3351.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Plnená paprika v rajčinovej omáčke – ľudové jedlo, ktoré sa robí (alebo aspoň kedysi robilo) asi v každej rodine. Moja starká a aj moja mama a dokonca aj moja svokra, odjakživa robili plnenú papriku z vareného mäsa z nedeľnej polievky. Keď chceli uvariť plnenú papriku, vždy sa kúpil poriadny pekný kus mäsa, z ktorého sa najskôr urobila výborná nedeľná polievka (mäsový vývar) a potom v pondelok sa z neho navarila plnená paprika. Najčastejšie sa na tento účel kupovala hovädzina alebo bravčové mäso, ale v núdzi veru aj domáca sliepka z dvora, uvarená v polievke poslúžila. Ja som z čírej nostalgie zostala tomuto postupu verná, iba varenie papriky v rajčinovej šťave som nahradila pečením v rúre.

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

reklama:

Suroviny

  • zelená paprika (pekná veľká, rovná)
  • na plnenie:
  • 1 hrnček guľatozrnnej ryže guľatej Mánya (môj "ryžový" hrnček má objem 300ml)
  • 1 a 1/2 hrnčeka vody
  • olej
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • varené mäso z polievky
  • 2 vajcia
  • na omáčku:
  • olej
  • 2 lyžice hladká múka
  • rajčinový pretlak (ja som dala domáci 2 x 700ml)
  • voda podľa potreby (a hustoty rajčinového pretlaku)
  • 1 -2 bobkové listy
  • 1 cibuľa
  • 4 klinčeky
  • cukor podľa chuti
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Varené mäso z polievky zomeliem, alebo nakrájam na drobno. Papriku umyjem, odkrojím vršky a podľa možnosti dlhým úzkym nožíkom vykrojím aj "žily". Na oleji orestujem cibuľu do sklovita, pridám cesnak nakrájaný na drobno a krátko ho opražím, len aby zavoňal. Pridám soľ, mleté čierne korenie a majorán podľa chuti (majorán pomrvím v dlaniach, aby lepšie uvoľnil arómu). Pridám umytú ryžu guľatu Mánya a zalejem ju vodou. Nechám poriadne zovrieť, stiahnem plameň (varím na plyne) a varím na slabom ohni asi 6 - 7 minút. Vypnem a zakrytú ryžu guľatu Mánya nechám ešte asi tak 15 minút "dôjsť". Potom ju premiešam, pridám mleté varené mäso, ochutnám a prípadne ešte dochutím (osolím, okorením), pridám vajcia a zmiešam všetko dokopy. Zmesou naplním papriky, ktoré ukladám do pekáča s vyšším okrajom. Zo zmesi, ktorá mi zostala urobím guľky, alebo naplním malé guľaté cukety a pridám k paprike. Podlejem trochou vody (max. 150 - 200ml, záleží od množstva paprík a veľkosti pekáča), pekáč poriadne zakryjem alobalom (okraje postláčam, aby z pekáča neunikalo veľa pary) a dám piecť do vyhriatej rúry. Ja som mala naplnených 10 veľkých paprík a piekla som asi 30 - 35 minút na 200°, potom som rúru vypla a nechala som pekáč v horúcej rúre ešte ďalších asi 20 minút, až potom som ich vybrala. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti paprík a tiež od ich množstva. Každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou.

2. Krok

Omáčka: Na horúcom oleji opražím múku a urobím svetlú zápražku. Zalejem ju studenou vodou alebo rajčinovým pretlakom a rýchlo rozmiešam, aby sa mi neurobili hrudky. Pridám zvyšný pretlak, výpek z pečenia paprík, vodu, cibuľu do ktorej zapichnem štyri klinčeky a bobkový list a uvarím omáčku. Hotovú omáčku osladím podľa chuti.

3. Krok

Poznámka: Množstvo paprík, ktoré naplníte závisí od ich veľkosti. Rajčinovú omáčku nezvyknem soliť, rajčinový pretlak (či už kupovaný, alebo aj domáci zvykne byť dostatočne slaný). Naplnenú papriku môžete aj klasicky uvariť v rajčinovej šťave. Ja osobne posledných asi 15 rokov plnenú papriku už iba pečiem, zdá sa mi že pečená paprika má o niečo intenzívnejšiu chuť, ako varená v omáčke, ale to je iba môj subjektívny pocit. Ak chcete vyskúšajte a uvidíte, ktorý postup vám bude vyhovovať viac, veď koľko ľudí, toľko chutí...

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(5 / 5)

2 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

8827 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.