- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zeleninové jedlá
- Pečená tekvicová polievka s kari
Pečená tekvicová polievka s kari

- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 1,5 kg nakrájanej tekvice
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 1/2 lyžice kari korenia
- 1 malá nakrájaná cibuľa
- 4 strúčiky nasekaného cesnaku
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- pár vetvičiek tymiánu
- 1 lyžička koriandra
- štipka chilli
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 360 ml plnotučného kokosového mlieka
- čierne korenie a soľ podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Predhrejte rúru na 180 °C/356 °F/plyn stupeň 4. Plech na pečenie vysteľte a vymastite papierom na pečenie. Nakrájanú tekvicu poukladajte na plech a rozložte ju tak, aby sa nepreplnil. Vrch tekvice zľahka potrite olivovým olejom pomocou cukrárskeho štetca. Tekvicu pečte dozlatista, pričom ju v polovici pečenia otočte. Moja sa piekla 40 minút, takže si čas pozorne sledujte. Keď je tekvica upečená, vyberte ju z rúry a odložte bokom.
2. Krok
Rozohrejte stredne veľký hrniec s olivovým olejom na strednom ohni. Pridajte kari prášok a „opečte kari“ asi minútu. Pridajte cibuľu, cesnak a zázvor a opekajte, kým nezmäknú a nezmäknú. Pridajte rascu, papriku, tymian, koriander a chilli vločky a premiešajte. Prilejte zeleninový vývar spolu s kokosovým mliekom. Hrniec jemne premiešajte a znížte teplotu na stredne nízku. Nechajte variť na miernom ohni 5-10 minút, počas tejto doby si môžete všimnúť, že farba obsahu polievky môže stmavnúť.
3. Krok
Potom polievku vymixujte ponorným mixérom.. Rozmixujte do hladkej konzistencie. Podľa chuti vmiešajte čierne korenie a ružovú soľ. Polievku ozdobíme bylinkami, korením a tekvicovými semienkami
- Nepoužívajte mrazenú tekvicu , pretože po rozmrazení bude nasiaknutá vodou a nebude sa dobre piecť.
- Ak nemáte po ruke hokaido tekvicu, jednoducho použite maslovú tekvicu.
- V závislosti od kapacity vášho mixéra možno budete musieť polievku rozmixovať po dávkach.
- Túto polievku si pokojne pripravte vopred (jeden deň), na druhý deň chutí ešte lepšie.
- Uprednostňuje sa plnotučné kokosové mlieko, ale ak chcete, môžete použiť aj ľahké kokosové/mandľové mlieko.
- Použitie korenia (chilli vločiek) je subjektívne, pol čajovej lyžičky dodá jemu mierne pikantnú chuť, ak však chcete extrémne pálivé jedlo, pridajte aspoň jednu čajovú lyžičku alebo viac.
- Ako vždy, nezabudnite polievku ochutnať a podľa toho ju upraviť.
- Pre extra dávku rastlinných bielkovín si pokojne pridajte šošovicu alebo cícer.
- Pre extra chuť pridajte trochu pečenej mrkvy, sladkých zemiakov alebo papriky .
- Zvyšnú polievku môžete uchovávať v chladničke až 3 dni alebo v mrazničke až 3 mesiace.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
11 videní