- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kolac
- Pečené „mňamky “ buchty s lekvárom
Pečené „mňamky “ buchty s lekvárom
- Kusov: 30
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- 1 kg polohrubej múky
- 5 žĺtkov
- 1 kocka kvasníc
- 2 dcl oleja
- 7 lyžíc cukru
- 1/2 lyžičky soli
- nastrúhaná citronová kôra z 1 citróna
- 1 vanilkový cukor
- 500 ml teplého mlieka
- lekvár (povidla)
Postup prípravy
1. Krok
Urobíme si z mlieka , cukru a droždia kvások..Počkáme 10 minút kým nám kvasnice nenaskočia a potom vymiešame cesto , pridaním žĺtok, múky soli zbytku cukru citrónovej kôry a vanilkového cukru..Pridáme aj olej ..Miesime kým sa nám cesto neoddeľuje od okrajov misky a kým nieje lesklé a hladké..
2. Krok
Po vymiesení cesto necháme čistou utierkou prikryté odpočívať na teplom mieste približne 45 minút..malo by zdvojnásobiť svoj objem..
3. Krok
Potom premiestnime na pracovnú dosku a zjemna vyvaľkáme. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce , ktoré do stredu plníme lekvárom a potom 4 konci spojíme v jednom bode a vyformujeme buchtičku..Tú dáme na plech ktorý si dobre naolejujeme spojom nadol..druhú buchtičku urobíme takisto a pritlačíme ju k buchtičke vedľa nej..Takto buchty ukladáme vedľa seba..Samozrejeme oleja musí byť aj na spojoch dostatok aby sa nám nezlepili..
4. Krok
Keď máme buchiet plný plech naolejujeme aj vrch a necháme ešte aspoň 15 minút kysnút..Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 °C ..
5. Krok
Pečieme potom 35 _ 40 minút do zlatista..Ak si nieste istá či sú buchty hotové na spoji jednu uvoľnite a uvidíte či sa pekne oddelí a či už nieje cítiť droždím..Po upečení buchty potrite vodou v ktorej rozmiešate kryštáľový cukor..budú sa krásne lesknúť a nebudú tvrdé..Pomer je 1 dcl vody 3 lyžice cukru...Nechajte mierne vychladnúť a potom pred podávaním posypte práškovým cukrom..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5540 videní