- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- pečivo
- Perníková chalúpka
Perníková chalúpka
- Kusov: 1
- Porcií: 1
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 1, 25 šálky hnedého cukru
- 3/4 šálky trstinovej melasy (nahradíme medom)
- 200 g masla
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1,25 šálky mlieka
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 6,5 šálky hladkej múky
- 3,25 šálky práškového cukru
- 3 - 4 vaječné bielka
- citrónová šťava
Postup prípravy
1. Krok
Na panvičku si dáme hnedý cukor , melasu alebo med, maslo škoricu štipku soli a na miernom ohni za stáleho miešania počkáme kým sa nám cukor nerozpustí.Potom pridáme mlieko.Necháme vychladnúť..
2. Krok
K zmesi pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva..Môžete pridať aj perníkový prášok.Vymiešame hladké pevné cesto.Cesto si rozdelíme na bochníky a zabalíme do fólie a chlade necháme odpočívať..Najlepšie cez noc.
3. Krok
Na ľahko pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na 0,5 cm .Nožíkom vykrajujeme časti chalúpky a tie ukladáme na papierom vyložený plech.
4. Krok
pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút..Môžete plech otáčať ak vám cesto netmavne rovnomerne.
5. Krok
Teraz si pripravíme karamelový sirup , ktorý nám poslúži ako lepidlo. Zmiešame si 1 1/4 šálky práškového cukru z 3/4 šálky vody a privedieme k varu.Varíme kým nám zmes nestmavne a nezhustne..Trvá to tak cca 10 minút.Hneď musíme s tým lepiť , takže odporúčam pripravovať až keď máte upečený perník a vychladnutý..
6. Krok
lepíme po častiach ták že hrany namáčame do sirupu, potom pritlačíme k sebe a necháme zatuhnúť..Ak by vám sirup tuhol pustite ho v mikrovlnke..
7. Krok
Pripravíme si sneh na zdobenie. 2 šálky práškového cukru,4 vaječné bielka..štipka soli. Vyšľaháme bielka so štipkou soli, potom postupne pridávame práškový cukor.Ten si predtým preosejeme na najjemnejšom sitku aj 3 x po sebe...Môžete sneh prifarbovať potravinárskymi farbami...
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5116 videní