- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Pirohy s kyslou kapustou
Pirohy s kyslou kapustou
- Kusov: 40
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- Cesto:
- 390 g polohrubej múky
- 240 ml vody
- 0,5 lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 lyžica oleja
- Plnka:
- 3 cibule
- 500 g kyslej kapusty
- olej
Postup prípravy
1. Krok
Cibuľu ošúpeme a opláchneme studenou vodou. Nakrájajte na kocky. Nalejte rastlinný olej do panvice.. Dobre prehrejeme a pridáme nakrájanú cibuľu. Cibuľu osmažíme dozlatista.
2. Krok
Kyslú kapustu dobre vytlačte z prebytočnej šťavy , a pridáme ju k cibuli. Pošlite to na cibuľu v panvici. Pridajte 2-3 štipky cukru. Miešajte. Dusíme na miernom ohni prikryté asi 25-30 minút. Občas premiešame. Hotovú plnku preložíme do misky a necháme vychladnúť.
3. Krok
Kým plnka chladne, môžete miesiť cesto. Pripravte si ingrediencie. Vezmite múku preosejte ju, aby sa okysličila. Vajcia a voda by mali mať izbovú teplotu.
4. Krok
Rozšľahajte vajíčko do vhodnej nádoby, pridajte vodu, 1 lyžicu rastlinného oleja. Vymiešame vidličkou do hladka a nalejeme do múky.
5. Krok
Vymiesime tuhé, nelepivé cesto. Keďže múka je vždy iná, môžete minúť viac alebo menej, ako je uvedené v recepte, pozrite sa na konzistenciu cesta. Prikryte utierkou a nechajte 40 minút odpočívať..
6. Krok
Pirohy môžete formovať obvyklým spôsobom pre mnohých. Cesto vyvaľkáme na kruh, formičkou vykrajujeme kruhy. Alebo môžete časť cesta vyvaľkať na 1-1,5 cm hrubý šúlok . Nakrájajte ho na kolieska rovnakej veľkosti, hrubé asi 6 cm.
7. Krok
Potom každý kúsok cesta vyvaľkajte v múke na kruhy s hrúbkou 1-1,5 mm. Čím redšie cesto, tým budú pirohy chutnejšie. Do stredu každého kruhu položte asi 1 čajovú lyžičku plnky preložíme cez polovicu a prilepíme okraje... Snažte sa, aby sa na okraje cesta nedostala kapusta alebo tuk, inak sa cesto zle zlepí a pirohy sa pri varení rozpadnú.
8. Krok
Spodok hrnca vymastíme rastlinným olejom, aby sa pirohy pri varení neprilepili na dno. Nalejte vodu (asi 3 litre) a rozvarte ju. Keď voda vrie, pridajte soľ (0,5 lyžice). dáme do hrnca asi 15 ks pirohov ..A čakáme kým sa voda opäť rozvarí.. Keď sa voda varí, pirohy vyplávajú na povrch znížime teplotu a varíme asi 4-6 minút.
9. Krok
Pomocou dierovanej lyžice vylovíme hotové pirohy do sitka ..Potom preložíme do misy, pridáme maslo alebo opraženú cibuľu. Podávajte horúce s kyslou smotanou alebo cesnakovou omáčkou. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3064 videní